27 січня у Рівному стартував дводенний інформаційний тренінг для журналістів з кращих практик енергоефективності та енергонезалежності. Організаторами заходу стали громадська організація «Український центр європейської політики» за підтримки Посольства Великої Британії в Україні, громадська організація «Екоклуб» та Громадянська мережа ОПОРА.

Захід розпочала Марина Мілова, заступник начальника відділу нормативно-технічного забезпечення Держенергоефективності України. Вона розповіла про державну підтримку термомодернізації житлових будинків: досвід кредитування ОСББ (об’єднань співвласників багатоквартирних будинків).

Спікер презентувала національне дослідження «Ефективність державно підтримки реалізації енергоефективних заходів в ОСББ», де було опитано 127 ОСББ/ЖБК – учасників програми, які впровадили заходи та отримали відшкодування від Уряду. Так, 100% опитаних відчули позитивні зміни після реалізації енергоефективних заходів, 70% – досягнули економії та 81% – відчули підвищення комфорту житла. Серед енергоефективних заходів, впроваджених ОСББ:

  • 49% – вікна під’їздів;
  • 11% – вузли обліку води;
  • 11% – теплоізоляція;
  • 10% – двері;
  • 8% – модернізація систем освітлення;
  • 6% – ІТП (індивідуальний тепловий пункт);
  • 3% – регулятори теплового потоку;
  • 2% – термоізоляція.

Продовжила тренінг Тетяна Бойко, координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА, з темою виступу «Енергоефективність у житловому фонді – шлях до енергетичної незалежності». Вона представила щорічні втрати газу на опалення будинків:

  • ~18,6 млрд м3 – поставка газу на потреби опалення;
  • ~2,4 млрд м3 – втрати в системі центрального теплопостачання;
  • ~9,0 млрд м3 – втрати в будинках;
  • ~7,2 млрд м3 – ефективно використаний газ.

Також Тетяна Бойко розповіла про відповідальність звичайного населення за енергозбереження та його ефективність (за даними дослідження Національного екологічного центру України «Ставлення населення України до енергозбереження»). Більшість опитаних не відчуває важливості енергозбереження звичайного населення. А на питання щодо відповідальності 86% відповіли, що саме «центральні органи влади повинні взяти на себе відповідальність з розробки та впровадження програм енергозбереження».

30 01 17 03

«Серед напрямків удосконалення житлового законодавства – можливість вибору та прийняття спільних рішень, відкриття ринку нових суб’єктів та порядок надання послуг. А компоненти, які необхідні для впровадження енергоефективності у секторі ЖКП, – це житлова реформа, реформа субсидій і реформа ТКЕ», – наголосила Тетяна Бойко.

Про Фонд енергоефективності як фінансовий інструмент впровадження політики енергозбереження у житловому фонді, а також фінансові програми, що стимулюють енергоефективність, розповіла аналітик житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА. За її словами, щоб стимулювати власників житла до енергоефективності, необхідні:

  • інформаційно-просвітницька кампанія:
    • державний рівень (Національний план дій з енергоефективності до 2020 року);
    • міський рівень (План дій зі сталого енергетичного розвитку);
  • державні та місцеві програми з фінансового стимулювання енергозбереження та використання чистих джерел енергії:
    • державний рівень (державна програма зі стимулювання енергозбереження (здешевлення кредитів) та створення Фонду енергозбереження);
    • міський рівень (міські програми зі стимулювання енергозбереження (здешевлення кредитів, часткового співфінансування проектів).

Про діяльність Громадянської мережі ОПОРА у Рівному розповіла координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Ірина Кантарія.

«ОПОРА популяризує раціональне споживання енергетичних ресурсів серед мешканців міста Рівного. Ми допомагаємо міській владі в організації та проведенні Днів сталої енергії, у проведенні громадських слухань ПДСЕРу (Плану дій зі сталого енергетичного розвитку), щомісяця проводимо інформаційні зустрічі з соціально-незахищеними верствами населення (тимчасово-безробітні та внутрішньо-переміщені особи), «уроки енергозбереження», вуличні акції, входимо до робочих груп, що працюють для підвищення енергоефективності міста тощо», – зазначила пані Ірина.

30 01 17 02

Дмитро Сакалюк, експерт з енергоефективності «Екоклубу», розповів, як втрачається тепло у школах та будинках на прикладі будівель Рівного. Зокрема, було досліджено десять навчальних закладів та обговорено їхні проблеми. Далі учасників чекала практична сесія – обстеження будинків міста з використанням тепловізора.

Насамкінець, слухачі відвідали ОСББ «Мій дім» (вул. Тиха, 7), на даху якого встановлені сонячні колектори. Голова правління об’єднання Роман Алексіюк розповів, що такий проект дасть змогу зекономити до 30% тепла. «На реалізацію проекту ми залучили кошти з міського бюджету по Муніципальній програмі та скористались водночас «Теплим кредитом». Термін окупності – 2 роки», – розповів Роман Алексіюк.

Наступного дня учасників на учасників тренінгу чекали такі обговорення, як «Теорія змін місцевої енергетики від ГО «Екоклуб» (проект CLEEN, інформаційний тур)» (Андрій Мартинюк, голова ради ГО «Екоклуб»); «Управління багатоквартирними будинками: ризики та способи їх уникнення» (Сергій Пінчук, експерт з питань ЖКГ); «Керамічні електричні панелі: застосування і принцип дії» (Юрій Сульжук, директор ТОВ «ТВК «ТЕПЛО-Е» та «Будівництво з класом енергоефективності «В». Презентація та відвідини об’єктів» (представник компанії «РЕНОМЕ»).

За додатковою інформацією звертайтесь:
місцевий координатор житлово-комунальних
та енергетичних програм
Громадянської мережі ОПОРА
Ірина Кантарія
тел.: +38 093 726 3677

 

Ця інформація для преси стала можлива лише завдяки широкій підтримці американського народу через Агентство Сполучених Штатів Америки з міжнародного розвитку (USAID). Відповідальність за зміст несе Громадянська мережа ОПОРА, що не обов'язково відображає погляди USAID чи Уряду Сполучених Штатів Америки.