Під час підрахунку голосів на дільниці № 560499, що у с. Постійне Костопільського району, виявили бюлетень, у якому навпроти кожного з кандидатів стояли позначки: чотири знаки «мінус» і один «плюс». Комісія проголосувала, чи визнавати цей бюлетень дійсним.

Як повідомляє спостерігач ОПОРИ, в результаті голосування членів ДВК бюлетень визнано дійсним і зараховано на користь кандидата, навпроти якого стоїть знак «плюс». За словами членів комісії, очевидним є бажання виборця віддати свій голос саме за цього кандидата.

При подальшому підрахунку голосів виявили ще кілька таких бюлетенів, усіх їх визнано дійсними.

Громадянська мережа ОПОРА наголошує, що відповідно до ч. 11 ст. 77 Закону України «Про місцеві вибори» у виборчому бюлетені для голосування в територіальному виборчому окрузі виборець робить позначку "плюс" (+) або іншу, що засвідчує волевиявлення виборця, у квадраті проти назви місцевої організації партії, кандидата, закріпленого нею за відповідним територіальним виборчим округом (у разі закріплення). У виборчих бюлетенях для голосування в одномандатному виборчому окрузі виборець робить позначку "плюс" (+) або іншу, що засвідчує волевиявлення виборця, у квадраті проти прізвища кандидата в депутати, за якого він голосує. У виборчих бюлетенях для голосування з виборів сільського, селищного, міського голови, старости виборець робить позначку "плюс" (+) або іншу, що засвідчує волевиявлення виборця, у квадраті проти прізвища відповідного кандидата, за якого він голосує.

Виборчі бюлетені, на яких зроблено більш як одну позначку, вважаються недійсними (ч. 27 ст. 79 Закону України «Про місцеві вибори»).

У разі виявлення порушень виборчого процесу звертайтеся за телефоном гарячої лінії ОПОРИ: 044 591 44 44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

За коментарями звертайтесь:

Анатолій Бондарчук, координатор громадського спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Рівненській області

тел. +38 096 918 7408,

[email protected]

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 11 та 18 грудня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.