У вівторок, 13 грудня 2016 року, о 12:00, в Інформаційно-освітньому просторі InfoHub відбулася прес-конференція Громадянської мережі ОПОРА щодо перших підсумків проведення перших виборів у об`єднаних територіальних громадах, а саме у Боремельській ОТГ, а також щодо підготовки до проведення виборів у Млинівській, Острожецькій та Деражненській громадах, що відбудуться 18 грудня.

press conf rivne2

Як розповів координатор громадського спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Рівненській області Анатолій Бондарчук, було створено 6 виборчих дільниць і відповідно 14 одномандатних виборчих округів, по яких обиралися депутати до сільської ради. В одномандатних округах вибори відбувалися за мажоритарною системою. Загалом явка виборців склала 62% - це одна з найбільш високих явок.

На виборах до Боремельської сільської ради у п'яти округах перемогли висуванці «Батьківщини», у трьох – Аграрної партії України, у одному – БПП «Солідарність». Ще у трьох округах перемогу здобули самовисуванці.

«Одночасно два кандидати у двох виборчих округах набрали однакову кількість голосів, згідно з Законом України «Про місцеві вибори» буде проводитися повторне голосування і у виборчі бюлетені будуть включені двоє кандидатів. Повторне голосування відбудеться у одномандатному виборчому окрузі №2 (село Боремель) та № 13 (село Малеве)», - розповів Анатолій Бондарчук.

Як зазначив Анатолій Бондарчук, порушень, які б могли суттєво вплинути на результати голосування, не було зафіксовано. Проте було кілька інцидентів, які зафіксували спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА: «В одному випадку була спроба видачі бюлетеня за студентським квитком, потім за копією паспорта. Згідно з вимогами закону виборець має пред’явити паспорт на виборчій дільниці».

Ще один інцидент стався у селі Золочівка.

«Кандидат на посаду сільського голови Грицюк Віталій, який був знайомим із членом виборчої комісії, за 15 хвилин до закінчення голосування приніс спиртні напої і члени дільничної комісії починали розливати спиртні напої. Було повідомлено до поліції, яка оперативно прибула на місце, аби не допустити розпивання спиртних напоїв»,  - розповів спостерігач Громадянської мережі ОПОРА.

У неділю, 18 грудня, відбудуться вибори у Млинівській, Деражненській та Острожецькій територіальних громадах.

«Кандидати активізувалися і почали більше працювати з виборцями. Збільшилася кількість порушень, пов’язаних з поширенням агітаційних матеріалів не з виборчих фондів. Окремі кандидати почали використовувати нову технологію – не маючи виборчих фондів, вони агітують роздатковими матеріалами і підписують, що вони були виготовлені на власному обладнанні. Особливостями цієї виборчої кампанії є те, що кандидати безпосередньо спілкувалися з виборцями і таким чином намагалися їх агітувати, не використовуючи медіа-рекламу та зовнішню рекламу», - резюмував Анатолій Бондарчук.

У разі виявлення порушень виборчого процесу звертайтеся за телефоном гарячої лінії: 044 591 44 44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 11 та 18 грудня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.