До виборів депутатів у обєднаних територіальних громадах, що відбудуться 18 грудня, кандидати на посади сільського та селищного голів поширювали друковану агітацію, що не має необхідного маркування.

У Млинівській селищній та Деражненській сільській об’єднаних територіальних громадах спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували друковані агітаційні матеріали, які не містили необхідного маркування. Зокрема, це газета від кандидата на посаду селищного голови Млинова Тараса Чигринюка та листівки від кандидата на посаду сільського голови Деражного Василя Кравчука.

via GIPHY

Громадянська мережа ОПОРА акцентує увагу суб'єктів виборчого процесу на тому, що згідно з ч. 2 ст. 56 Закону України «Про місцеві вибори» друкований агітаційний матеріал повинен містити відомості про замовника та установу, що здійснила друк, його тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. Розповсюдження агітаційних матеріалів без зазначених відомостей забороняється.

Деякі кандидати поширюють свої агітаційні матеріали, зазначаючи, що вони виготовлені на власному обладнанні. В окремих випадках достовірність цієї інформації викликає сумніви, оскільки, щоб виготовляти таку продукцію, потрібно мати дороге обладнання для офсетного або цифрового друку, яке використовують поліграфічні компанії.

via GIPHY

«12 грудня в Деражному спостерігачі ОПОРИ зафіксували інформаційний бюлетень газетного формату та кольоровий календар на 2017 рік формату А3 кандидата на посаду сільського голови Деражного Миколи Призванського (ВО «Батьківщина»). На цій агітаційній продукції зазначено, що вона виготовлена на власному обладнанні кандидата. У нас виникли сумніви щодо достовірності цієї інформації, оскільки для друку газет та кольорових плакатів потрібне спеціальне обладнання, яке використовують друкарні. На принтері такі агітаційні матеріали не надрукуєш. Якщо кандидат справді має таке обладнання, він може його використовувати для виготовлення агітаційної продукції, але якщо не має, то тут можна говорити про порушення порядку фінансування передвиборчої кампанії, а саме використання коштів не з виборчого фонду», – зазначив координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Рівненській області Анатолій Бондарчук.

ОПОРА наголошує, що передвиборна агітація здійснюється за рахунок і в межах коштів власних виборчих фондів кандидатів у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови, старости, місцевих організацій партій, кандидати у депутати від яких зареєстровані в багатомандатному виборчому окрузі. Використання для агітації коштів з інших джерел забороняється (ч. 6 ст. 54 Закону України «Про місцеві вибори»).

Нагадаємо, що 18 грудня на Рівненщині вибори відбудуться у Деражненській сільській громаді Костопільського району, Млинівській селищній та Острожецькій сільській громаді Млинівського району.

Про перебіг виборчої кампанії у Рівненській області читайте тут.

У разі виявлення порушень виборчого процесу звертайтеся за телефоном гарячої лінії: 044 591 44 44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

За коментарями звертайтесь:
Анатолій Бондарчук, координатор громадського спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Рівненській області
тел. +38 096 918 7408,

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 11 та 18 грудня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.