7 грудня під час інформаційної зустрічі «Зберігати енергію легко: прості поради для кожного» Громадянська мережа ОПОРА поділилась з рівнянами порадами, які допоможуть споживати менше енергоресурсів, а отже – сплачувати менше.

Вкотре представники ОПОРИ проводять подібні зустрічі у міських центрах зайнятості, однак щоразу питання енергозбереження цікавить слухачів все більше.

«Отримання перших платіжок на комуналку змушує нас заощаджувати. Але це доволі просто: замінити лампочки на енергозберігаючі, встановити аераторні насадки на крани, утеплити стрічками вікна, закріпити тепловідбивні екрани за радіатором. У сукупності дотримання цих порад може дати реальну економію», – розповіла представниця Громадянської мережі ОПОРА Олена Чудінович.

Активісти озвучили також інші рекомендації щодо заощадження води, світла та тепла:

  • Встановіть лічильники на тепло, воду та газ і сплачуйте лише за спожите.
  • Мийте посуд у закритій пробкою раковині, а не під проточною водою. Це у 3-5 разів зекономить споживання води.
  • Якщо у вас велика родина, придбайте посудомийну машину. Користуючись нею, ви зекономите в середньому до 12 000 літрів води щороку.
  • Періть речі у холодній воді, адже 90% енергії, яку споживає пральна машина, йде на обігрів води.
  • Приймайте душ замість ванни. Таким чином ви зекономите 60% води. 140-160 літрів витрачається на ванну та 30-50 літрів – на п’ятихвилинний душ.
  • Вимикайте з розетки мобільні телефони, ноутбуки, планшети та іншу техніку після того, як вони зарядилися. Так ви заощадите електроенергію та вбережете від швидкого зношування акумулятори.

08 12 16 01

Учасники зустрічі обговорили також діючі програми підтримки заходів з енергозбереження. Зокрема, у Рівному діють Програма облаштування багатоквартирних будинків засобами обліку (50% – кошти громади та 50% – кошти міста) та Муніципальна програма (до 80% енергозберігаючих заходів компенсує муніципалітет). Одна з учасниць заходу поділилась власним досвідом. Співвласники її будинку скористалися програмою для його утеплення і задоволені результатом: «Місто допомогло та справді відчутна економія».

Наприкінці зустрічі присутні отримали інформаційні матеріали «Економія енергії у вашому будинку – це ваш особистий внесок у зміцнення енергетичної безпеки України», підготовлені за підтримки Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні».

За додатковою інформацією звертайтесь:
місцевий координатор житлово-комунальних
та енергетичних програм
Громадянської мережі ОПОРА
Ірина Кантарія
тел.: +38 093 726 3677

 

Ця інформація для преси стала можлива лише завдяки широкій підтримці американського народу через Агентство Сполучених Штатів Америки з міжнародного розвитку (USAID). Відповідальність за зміст несе Громадянська мережа ОПОРА, що не обов'язково відображає погляди USAID чи Уряду Сполучених Штатів Америки.