У селищі Млинові спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували ведення агітації неповнолітніми особами: 1 грудня троє підлітків роздавали з наметів календарі із зображенням кандидата на посаду голови Млинівської громади Дмитра Левицького.

У спостерігачів ОПОРИ виникли сумніви щодо того, чи є агітатори повнолітніми, тому для з’ясування цього факту вони зателефонували до поліції. Як виявилося, три з чотирьох агітаторів – неповнолітні. Правоохоронці викликали у відділок батьків агітаторів та провели профілактичну бесіду.

news 03.12 Rivne

news 03.12 Rivne 7

news 03.12 Rivne 10

Громадянська мережа ОПОРА звертає увагу, що проводити агітацію мають право виборці, тобто громадяни, що досягли 18-річчя. Так, згідно з ч. 5 ст. 3 Закону України «Про місцеві вибори» виборці мають право на участь у роботі виборчих комісій як їх члени, проведенні передвиборної агітації, здійсненні спостереження за проведенням виборів та в інших заходах, пов’язаних з організацією та проведенням виборів, що реалізується ними у порядку, визначеному цим та іншими законами України. Відповідно до ч. 1 ст. 5 ст. цього Закону громадяни України, які мають право голосу на відповідних місцевих виборів, є виборцями, а згідно зі ст. 70 Конституції України право голосу на виборах і референдумах мають громадяни Україні, які досягла на день їх проведення вісімнадцяти років.

За інформацією від одного з агітаторів, за годину роботи агітатори отримували 15 гривень і мали працювати з 10 до 16 години.

ОПОРА нагадує, що передвиборча агітація повинна здійснюватися виключно з виборчого фонду: передвиборна агітація здійснюється за рахунок і в межах коштів власних виборчих фондів кандидатів у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови, старости, місцевих організацій партій, кандидати у депутати від яких зареєстровані в багатомандатному виборчому окрузі. Використання для агітації коштів з інших джерел забороняється (ч. 6 ст. 54 Закону України «Про місцеві вибори»).

Окрім цього, Законом України «Про місцеві вибори» заборонено укладення з виборцями за рахунок коштів виборчого фонду оплатних договорів на проведення передвиборної агітації (ч. 4 ст. 60). Зважаючи на те, що передвиборча агітація повинна здійснюватися виключно з виборчого фонду, а укладення договорів з агітаторами за рахунок коштів виборчого фонду заборонене, то оплата праці агітаторів з будь-яких інших джерел так само є прямим порушенням норм Закону «Про місцеві вибори» і може свідчити про непрозоре фінансування виборчої кампанії кандидата.

«Закликаємо кандидатів вести добросовісну та прозору виборчу кампанію, а для здійснення агітації використовувати лише кошти з власного виборчого фонду. Кандидати також мають пам’ятати, що порушення виборчого законодавства передбачає як адміністративну, так і кримінальну відповідальність», – зазначив координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Рівненській області Анатолій Бондарчук.

У разі виявлення порушень виборчого процесу звертайтеся за телефоном гарячої лінії ОПОРИ: 044 591 44 44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

За коментарями звертайтесь:
Анатолій Бондарчук, координатор громадського спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Рівненській області
тел. +38 096 918 7408,

Веб-сайт Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 11 та 18 грудня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.