У районній газеті Млинова розміщений матеріал з ознаками прихованої реклами («джинси») про одного із зареєстрованих кандидатів на посаду селищного голови Млинівської громади. Всупереч вимогам Закону, публікація не має необхідного маркування.

Млинівська районна газета «Гомін» (№48 (7988) від 24 листопада 2016 року) опублікувала матеріал «Дмитро Левицький: став підприємцем, щоб дати людям роботу», у якому описується життя та робота кандидата на посаду Млинівського селищного голови Дмитра Левицького. Зокрема, у тексті наведені біографічні дані кандидата, факти перебування на державній службі, історія започаткування власної справи та майбутні плани кандидата. Крім цього, під підзаголовком «Про об’єднання громад» зазначено, що «вибори – єдиний спосіб змінити хоч щось».

Водночас текст, який опублікований у інтересах одного з кандидатів, жодним чином не маркований, а значить, є «джинсою» (прихованою рекламою, замовним матеріалом, який видають за звичайний журналістський).

25.11 Rivne джинса

Громадянська мережа ОПОРА звертає увагу місцевих ЗМІ на те, що згідно з ч. 8 ст. 60 Закону України «Про місцеві вибори» усі матеріали передвиборної агітації повинні бути відокремленими від інших матеріалів і означені як такі. ОПОРА закликає кандидатів та представників їхніх політичних команд не маніпулювати громадською думкою, а  змагатися за голоси виборців, використовуючи чесні та законні методи боротьби.

Крім того, хочемо нагадати кандидатам, що відповідно до ч. 6. ст. 54 цього Закону передвиборна агітація здійснюється за рахунок і в межах коштів власних виборчих фондів кандидатів у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови, старости, місцевих організацій партій, кандидати у депутати від яких зареєстровані в багатомандатному виборчому окрузі. Використання для передвиборної агітації коштів з інших джерел забороняється.

У разі виявлення порушень виборчого процесу звертайтеся за телефоном гарячої лінії ОПОРИ: 044 591 44 44(вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

 

За коментарями звертайтесь:
Анатолій Бондарчук, координатор громадського спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Рівненській області
тел. +38 096 918 7408,

Веб-сайт Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 11 та 18 грудня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.