21 листопада відбулося обговорення проектів положень щодо створення муніципальних органів правопорядку в Рівному. Зважаючи на важливість цього питання для міста, активісти Громадянської мережі ОПОРА запропонували обговорити існуючі проекти положень та спірні норми в них, врахувати усі юридичні норми, бачення авторів проектів, пропозиції депутатів та представників Національної поліції й підготувати до сесії єдиний документ, до роботи над яким долучаться представники всіх фракцій Рівнеради.

В публічному обговоренні взяли участь депутати міської ради Олександр Чубай («БПП «Солідарність»), Микола Бляшин («Об’єднання «Самопоміч»), начальник міського відділу поліції Василь Зелінський, начальник управління патрульної поліції Рівного Сергій Мерчук, колишній начальник управління муніципальної поліції Луцька Сергій Пилипака, представники Громадянської мережі ОПОРА, юрист Юрій Дремлюга, а також громадські активісти Роман Денисюк (партія «Громадський контроль», автор одного з проектів положення) та Юрій Трачук.

У Громадянській мережі ОПОРА акцентували увагу на важливості широкого обговорення подібних, важливих для міста, ініціатив.

- Узгодженість позицій між депутатами, мешканцями та зацікавленими сторонами через обговорення та консультації має стати звичайною практикою для Рівненської міської ради. Адже важливість таких питань як існування муніципальної поліції чи варти при підготовці рішення потребує врахування думки всіх сторін. І результатом нашої роботи має бути не збільшення кількості проектів, а вихід на єдине узгоджене рішення, - підкреслив представник Громадянської мережі ОПОРА.

Представники правоохоронних органів переконані, що створення муніципального органу правопорядку – це необхідність для міста Рівного і цей орган має створюватися виключно у правовому полі.

- Муніципальна поліція допоможе дещо розвантажити патрульних, на яких зараз переклали чимало обов'язків щодо забезпечення та дотримання правил благоустрою, несанкціонованої торгівлі та порушення правил паркування. Ці правопорушення є незначними, проте впливають на комфорт та безпеку мешканців Рівного. Обов'язки ж патрульних і муніципальних поліцейських – різні, тому кожен має займатися своєю роботою, - зазначає начальник міського відділу поліції Василь Зелінський.

У свою чергу начальник управління патрульної поліції в Рівному Сергій Мерчук висловив своє бачення роботи муніципальної поліції:

- Ми постійно боремося з несанкціонованою торгівлею, проводимо певні дії, але це тимчасово. Тому ми були ініціаторами створення муніципальної поліції.  Цей орган має бути незаангажованим й туди не мають потрапити люди старші 35-ти років. Основними завданнями патрульної поліції є охорона громадського порядку та безпека дорожнього руху. Наприклад, у сусідньому Луцьку патрульна та муніципальна поліція співпрацюють та комунікують між собою. І є хороший результат. Наприклад, за рік було демонтовано 400 незаконно встановлених гаражів.

В ході обговорення присутні зупинилися на деяких ключових питаннях функціонування майбутнього органу правопорядку. Зокрема, депутат Рівненської міської ради Микола Бляшин зауважив, що варто говорити не лише про посади, а про діяльність новоствореного органу правопорядку:

- Важливо, щоб людина (начальник майбутнього органу правопорядку – прим. авт.) працювала незаангажовано і підпорядковувалась закону, положенню та територіальній громаді міста, а не окремим депутатам чи певним чиновникам. Якщо ми неправильно створимо орган і неправильно дамо йому повноваження - або занадто широкі або безпідставні, то всі протоколи будуть скасовані у суді. Важливо забезпечити незворотність відповідальності. Якщо підхід буде один для всіх однаковий, тоді система запрацює.

- Ключове рішення, яке ми повинні прийняти – це, чи Муніципальна варта буде діяти в рамках повноважень визначених законодавством, чи наділяти її додатковими повноваженнями, які обмежуватимуть права та свободи жителів нашого міста. На моє переконання, новостворене управління зобов'язане діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Ще одним важливим моментом є процедура обрання керівника управління, в якій по максимуму мають бути задіяні депутати Рівнеради та представники громади, - наголосив автор одного з проектів положення, громадський активіст Роман Денисюк.

Колишній начальник управління муніципальної поліціїЛуцька Сергій Пилипака зауважив, що важливо досвід Волині показав ефективність такої інституції, як муніципальна поліція.

- У Луцьку муніципальна поліція на початковому етапі складалася із 18 працівників, сьогодні - 35. Вона створювалась 9 років тому, в час, коли ще працювала міліція. Проте, на відміну від міліції, цей правоохоронний орган був підпорядкований міській раді і громаді, і викликав більше довіри у громадян. Головні його завдання - попередження та виявлення порушень правил торгівлі, будівництва та екології. За цей час муніципальна поліція у Луцьку на ділі довела свою ефективність, - зазначив Сергій Пилипака.

Для напрацювання спільного документу, в якому буде визначене єдине бачення щодо повноважень муніципальної структури, функцій, які вона має виконувати, а також процедури відбору кадрів та конкурсу на керівні посади в структурі сторони домовились створити робочу групу, в яку увійдуть автори проектів, депутати та громадські активісти. Засідання робочої групи відбудеться 28 листопада о 14:30 у освітньому просторі InfoHub.Зазначимо, що робоча група є відкритою, тож усі бажаючі мають змогу долучитися до напрацювання якісного положення про муніципальні органи правопорядку у Рівному.