Мешканці Рівного вперше мали змогу підготувати й подати власні проекти міських ініціатив на виконання Громадського бюджету Рівного. Такий інструмент участі дозволяє громаді пропонувати й обирати, на що саме будуть спрямовані кошти міського бюджету. Останнім етапом стало загальноміське голосування, підсумком якого став відбір трьох десятків проектів, що будуть втілені у 2017 році.

Свої голоси за проекти міських ініціатив мешканців Рівного мали змогу віддати впродовж 9-ти днів на сайті rivne.pb.org.ua та в пунктах для голосування, що були розташовані в усіх ЖКП міста, Рівненському ЦНАПі та у приміщенні виконкому Рівненської міської ради.

Загалом, участь в голосуванні за проекти, подані на Громадський бюджет, взяли 2270 рівнян, які мали змогу обрати 3 великих та 3 малих проекти. Загальна кількість відданих голосів – 7352.

У 2017 році буде втілений 31 проект, поданий на Громадський бюджет Рівного

На засіданні Координаційного комітету Громадського бюджету Рівного, що відбулося 17 листопада, затвердили результати голосування рівнян за запропоновані проекти та визначили проекти-переможці, які будуть втілюватись у життя в 2017 році.

Зазначимо, що за словами голови Координаційного комітету Громадського бюджету Рівного Володимира Хомка, один з проектів-переможців, «Відновлення знищеного природного ландшафту та зелених насаджень на ділянці у парку на пагорбі Слави», не може бути реалізований, оскільки стосовно цієї ділянки триває суд. Проте, як наголосив член Координаційного комітету Громадського бюджету Рівного, представник Громадянської мережі ОПОРА, суд триває не щодо всієї ділянки, тому ця обставина не може бути перепоною в реалізації проекту. Більшістю членів Координаційного комітету підтримали рішення про спрямування цього проекту на реалізацію.

Крім того, на засіданні Координаційного комітету Громадського бюджету Рівного було прийнято рішення про перерозподіл частини коштів, передбачених на реалізацію малих проетів. Оскільки з передбачених 5 мільйонів гривень на виконання усіх малих проектів необхідно 3 054 188 гривень, то залишок коштів було вирішено спрямувати на реалізацію великих проектів аби втілити в життя більше ініціатив мешканців Рівного. Таке рішення було підтримано більшістю членів Координаційного комітету.

Отож, найбільшу підтримку рівнян серед проектів здобув проект, що передбачає створення кращих умов відпочинку та дозвілля рівнян у парку на Грабнику – 602 голоси. Друге місце посів історико-культурний проект «Від мамонтів до Рівного. Історичними стежками міста» - 436 голосів. Третім за кількістю вподобань рівнян став спортивний проект з облаштування баскетбольного майданчика НВК№19, який паралельно може використовуватися для гри у футзал – 424 голоси. Всього буде реалізований 31 проект (11 великих та 20 малих проектів).

Контроль етапів реалізації громадських проектів

Як зазначили члени Координаційного комітету Громадського бюджету Рівного, головним із недоліків проведення голосування цього року стала низька явка рівнян. В ході засідання Координаційного комітету прозвучали звинувачення у маніпуляціях під час голосування. Проте, член Координаційного комітету Громадського бюджету, представник Громадянської мережі ОПОРА переконаний, що більшість рівнян свідомо зробили свій вибір:

«Головною проблемою стала низька явка рівнян. Якби участь у голосуванні взяли більше людей, питання маніпуляцій не виникало б. Я переконаний, що більшість рівнян свідомо зробили свій вибір і проголосували за ті проекти, які найбільш необхідні для розвитку нашого міста. Безумовно, є недоліки, але ми працюватимемо над тим, щоб їх виправити та вдосконалити існуюче положення. Адже під час голосування ми провели анкетування, щоб дізнатися про відгуки рівнян та авторів проектів. Надіюся, що до роботи над змінами долучиться більша кількість осіб».

Крім того, членами координаційної ради було прийнято рішення, щоб оператор системи видалив копії паспортів осіб, які проголосували он-лайн, щоб уникнути випадків використання цих даних.

«Важливо, щоб автори проектів не залишалися пасивними на етапі реалізації проектів. Адже від того як вони контролюватимуть втілення своєї ідеї у життя та  яким чином співпрацюватимуть з тим чи іншим управліннями,  залежить якість реалізації проекту», - резюмував він.

З повним переліком проектів-переможців, їх описом та результатами голосування можна ознайомитись на офіційному сайті Громадського бюджету Рівного.