Спеціально для інформаційного порталу "0362.ua" підготувала регіональний прес-секретар житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА Олена Чудінович

Енергоефективність означає зменшення споживання енергоресурсів при збереженні рівня комфорту. Йдеться не про відмову від води, тепла чи світла, а про усунення даремних витрат. Тобто, сплачувати ми повинні за те, що споживаємо. Основним способом сплачувати за спожите – встановити засіб обліку, тобто лічильників.

Громадянська мережа ОПОРА розглянула переваги встановлення приладів обліку, а також проаналізувала місцеву програму підтримки облаштування лічильників для рівнян та інвестиційну програму, що реалізовує «Рівнетеплоенерго».

Переваги встановлення приладів обліку

Після встановлення лічильника тепла на будинок власники квартир починають платити не за відвантажене за нормативами тепло (яке на шляху до будинку обігріло ще й теплотрасу), а за реально спожите. Вартість спожитого тепла потім розподіляється між квартирами за їхньою площею або за індивідуальними квартирними лічильниками.

Сам по собі лічильник тепла – не є засобом економії енергоресурсів, а лише необхідний і стимулюючий до неї чинник. Він фіксує реальне споживання теплової енергії, використаної за певний час. Для споживача встановлення приладу обліку теплової енергії лише замінює систему оплати за нормативом на систему оплати за фактично спожите тепло. Як правило, сума платежів виходить менша.

Лічильник тепла на багатоквартирний будинок варто встановлювати разом із автоматичним погодним регулятором або регулятором тепла. Автоматичний погодний регулятор дозволяє автоматично додавати тепла у квартири, коли температура на вулиці падає, і навпаки. Регулятор тепла відповідно до заданих температурних та часових параметрів зменшуватиме або збільшуватиме витрату теплоносія.

При встановленні багатозонного лічильника, ви сплачуєтеза електроенергію спожиту вночі на 50% менше у разі 2-зонного обліку та на 60% менше у разі 3-зонного обліку. При розрахунках за зонним лічильником до діючого тарифу застосовуються коефіцієнти. У результаті виходить, що ви сплачуватимете за різними тарифами. Тарифи залежать від часу доби, коли використовувалась електроенергія. Цю інформацію фіксує зонний лічильник, завдяки вбудованому годиннику.

Встановлення лічильників тепла для рівнян

З метою оптимізації процесу виробництва теплової енергії та забезпечення запланованого скорочення споживання паливно-енергетичних ресурсів ТОВ «Рівнетеплоенерго» впроваджує інвестиційну програму на 2016 рік. В рамках її реалізації, одним із пунктів є влаштування вузлів обліку теплової енергії у багатоквартирних житлових будинках міста.

Кількість лічильників, що будуть встановлені, прийнята відповідно до потреби у 100% оснащеності багатоквартирних житлових будинків у Рівного. Так, передбачається влаштування приладів обліку теплової енергії в 217 багатоквартирників для повного забезпечення комерційного обліку у споживачів.

Станом на 25 жовтня 2016 року, з 217 приладів обліку вже змонтовано 130 приладів обліку. Загальний обсяг фінансування заходу щодо влаштування приладів обліку теплової енергії у житлових будинках становить 5,9 млн. грн. Наразі, заходи з влаштування лічильників профінансовано на суму 3,5 млн грн.

Влаштування лише вузла обліку теплової енергії не є комплектом обладнання, який забезпечую економію паливно-енергетичних ресурсів. Для досягнення економії теплової енергії необхідно облаштувати додатковий вузол автоматичного регулювання теплової енергії.

Міська програма співфінансування

Нераціональне використання води і теплової енергії в житловому фонді міста та непродуктивні витрати на їхнє виробництво зумовили необхідність вживання заходів економії. Серед них пріоритетним є впровадження системи обліку витрачання і регулювання споживання води та теплової енергії в житловому фонді.

Тому Рівненська міська рада розробила Програму облаштування багатоквартирнихбудинків сучасними засобами обліку ірегулювання води та теплової енергії в місті Рівному на 2014 – 2017 роки.

Головним завданням Програми є оснащення житлового фонду автоматизованими приладами обліку і регулювання постачання і споживання теплової енергії, води. Співфінансування Програми: 50% – кошти муніципалітету та 50% – кошти громади.

Встановлення приладів обліку дозволить не тільки вести облік, а й регулювати об’єм використання теплової енергії.

Муніципалітет міста надає підтримку тим громадам, які самі ініціюють вирішення соціальних та економічних проблем. Станом на 1 листопада 2016 року, скористався програмою 141 багатоквартирний будинок. В місті Рівному на облаштування сучасними засобами обліку і регулювання води та теплової енергії в 2016 році з міського бюджету заплановано використати 3 млн. грн.

Впровадження цієї Програми забезпечує стимулювання населення до економії споживаних ресурсів за рахунок оплати за фактичним споживанням та мотивує до створення нових об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. Однак основним є зменшення витрат на споживання тепла та води.

Отож, вставлення приладів обліку є невід’ємним приладом, аби сплачувати лише за спожите. Ми можемо не тільки вести облік енергоресурсів, а за допомогою лічильників й регулювати їх величину. Місто ж допомагає в облаштуванні лічильників. Тому врахуйте вартість комунальних послуг та подбайте про власне енергозбереження – встановіть прилади обліку.