Про те, як зробити будинок енергоефективним, розповіли представники Громадянської мережі ОПОРИ у Рівненському міському центрі зайнятості 9 листопада під час інформаційної зустрічі на тему «Енергоощадність житла. Покрокові дії для вашого будинку».

Активісти ОПОРИ озвучили від щоденні поради, дотримуючись яких можна зекономити не тільки ресурси, а й гроші:

  • Утеплення фасаду. Варто пам’ятати, що «клаптикове» утеплення заборонене. Тому мешканцям багатоквартирних будинків необхідно об’єднуватися та «утеплювати» весь будинок.
  • Встановлення лічильників на тепло, воду та газ. Таким чином можна сплачувати лише за спожите.
  • Встановлення індивідуального теплового пункту та регуляторів до них. Це дозволить самостійно (або ж автоматично) регулювати температуру в оселі.
  • Утеплення дверей, підлоги, стіни та горища.
  • Заміна вікон на енергозберігаючі, або ж просто утеплення їх віконною стрічкою.
  • Заміна ламп розжарювання на енергоощадні LED-світильники. У них тривалий час експлуатації, вони не викликають втоми очей (відсутнє мерехтіння) та не потребують спеціальної утилізації (оскільки не містять ртуті).
  • Встановлення у під’їздах датчиків руху.

Багато порад стосувались побутових звичок. Так, представники ОПОРИ розповіли, як поводитись з побутовими приладами, що робити зі сміттям, а також куди здавати використані лампочки та батарейки.

«Ми повинні бути свідомими споживачами енергетичних ресурсів, щодня раціонально використовувати воду, електрику та тепло. Для прикладу, повністю завантажуйте пральну машину і періть у холодній воді. Вимикайте з розеток зарядні пристрої, коли ваші ґаджети зарядились. Кип’ятіть тільки необхідну кількість води. Ці та інші звички допоможуть вам зекономити більше», – розповіла представниця Громадянської мережі ОПОРА Олена Чудінович.

Важливим для учасників семінару стало обговорення діючих програм підтримки заходів з енергозбереження. Оскільки наразі Програмою «теплих кредитів» рівняни скористатись не можуть, тому залишається сподіватись на місцеві програми. Зокрема, Програма облаштування багатоквартирних будинків засобами обліку дозволяє вдвічі заощадити на придбанні та встановленні лічильника, адже 50% сплачує місто. Крім цього, у Рівному реалізовується Муніципальна програма, учасники якої можуть отримати компенсацію до 80% на впровадження енергозберігаючих заходів.

На згадку про захід присутні отримали інформаційні матеріали «Економія енергії у вашому будинку – це ваш особистий внесок у зміцнення енергетичної безпеки України», підготовлені за підтримки Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні».

За додатковою інформацією звертайтесь:
місцевий координатор житлово-комунальних
та енергетичних програм
Громадянської мережі ОПОРА
Ірина Кантарія
тел.: +38 093 726 3677

 

Ця інформація для преси стала можлива лише завдяки широкій підтримці американського народу через Агентство Сполучених Штатів Америки з міжнародного розвитку (USAID). Відповідальність за зміст несе Громадянська мережа ОПОРА, що не обов'язково відображає погляди USAID чи Уряду Сполучених Штатів Америки.