12 законопроектів, підготовлених народними депутатами з Рівненщини й поданих до Верховної Ради, містять у собі корупційну складову. Таким є висновок Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції. В той же час, стосовно понад півтори сотні законопроектів та проектів постанов, Комітет з питань запобігання і протидії корупції взагалі не надав жодного висновку.

Згідно зі статтею 93 Закону України «Про Регламент Верховної Ради України» всі проекти законів мають бути спрямовані до Комітету з питань запобігання і протидії корупції, який, в свою чергу, має підготувати експертний висновок щодо їх відповідності вимогам антикорупційного законодавства.

Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала висновки антикорупційного Комітету щодо законопроектів та проектів постанов, підготовлених рівненськими мажоритарниками.

Загалом, народні депутати України VIII скликання, обрані за мажоритарною системою від Рівненської області, від початку своєї каденції зареєстрували 392 законодавчих акти, 12 з них потенційно можуть мати негативні корупційні наслідки, що складає 3,1% від загальної кількості. 168 законопроектів та постанов взагалі не мають висновків Комітету – 42,9%. Ще 214 проектів законів та проектів постанов отримали від Комітету з питань запобігання і протидії корупції позитивний висновок – 54,6%.

Станом на 25 жовтня 2016 року Верховною радою України було прийнято 58 законопроектів, авторами або співавторами яких стали мажоритарними з Рівненщини. 27 з них мають позитивний висновок Комітету з питань запобігання і протидії корупції (усі – проголосовані), 30 не мають висновків Комітету (усі – проголосовані, 3 з них готуються до другого читання, 1 готується до розгляду з вето Президента і 1 закон підписаний Президентом (проект закону №1351-1)). Ще 1 законопроект має негативні висновки Комітету й, незважаючи на це, був прийнятий у першому читанні й наразі очікує на друге читання.

Найбільшу кількість законопроектів, що містять ознаки корупції, підготував (або був співавтором) нардеп-мажоритарник від «Блоку Петра Порошенка» Василь Яніцький – 5. По 3 законопроекти, щодо яких висновок Комітету з питань запобігання і протидії корупції є негативним, підготували (або були співавторами) Юрій Вознюк («Народний фронт») та Сергій Євтушок («Батьківщина»). Співавторами ще двох «корупційних» проектів законів були Олег Осуховський (позафракційний) та Олександр Дехтярчук («Блок Петра Порошенка»).

За висновками Комітету з питань запобігання і протидії корупції, серед законопроектів, підготовлених Василем Яніцьким (особисто або у співавторстві), ознаки корупції містять:

- проект Закону №1351-1 «Про видобування та реалізацію бурштину» (у співавторстві з Сергієм Євтушком та іншими народними депутатами)

- проект Закону №2855 «Про внесення змін до статті 20 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо узгодження положень частини другої цієї»

- проект Закону №3544 «Про спеціальні режими інвестиційної та інноваційної діяльності із застосуванням принципу субсидіарності в Україні» (у співавторстві з іншими народними депутатами)

- проект Закону №3545 «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо запровадження спеціальних режимів інвестиційної та інноваційної діяльності із застосуванням принципу субсидіарності в Україні)» (у співавторстві з іншими народними депутатами)

- проект Закону №3546 «Про внесення змін до Митного кодексу України (щодо запровадження спеціальних режимів інвестиційної та інноваційної діяльності із застосуванням принципу субсидіарності в Україні)» (у співавторстві з іншими народними депутатами).

Ще 54 законопроекти та проектів постанов, поданих Василем Яніцьким (особисто та у співавторстві з іншими депутатами), не мають висновку Комітету з питань запобігання і протидії корупції, а ще 24 мають позитивний висновок.

Сергій Євтушок підгодовував три законопроекти, що містять ознаки корупції:

- проект Закону №1351-1 «Про видобування та реалізацію бурштину» (у співавторстві з Василем Яніцьким та іншими народними депутатами)

- проект Закону №2496 «Проект Закону про Товариство сприяння обороні України» (у співавторстві з іншими народними депутатами)

- проект Закону №4391 «Проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо ввезення на митну територію України спеціальних транспортних засобів)» (у співавторстві з іншими народними депутатами)

Також 17 законопроектів та проектів постанов, поданих Сергієм Євтушком, не мають висновку Комітету з питань запобігання і протидії корупції, а ще 57 мають позитивний висновок.

Три проекти законів, що містять ознаки корупції, подав (або був їх співавтором) народний депутат Юрій Вознюк:

- проект Закону №1063-2 «Про внесення змін до статті 288 Податкового кодексу України (щодо врегулювання питання встановлення орендної плати для окремих категорій землекористувачів)» (у співавторстві з іншими народними депутатами)

- проект Закону №1351 «Про особливості видобутку бурштину-сирцю на родовищах і проявах, які не мають промислового значення»

- проект Закону №3198-1 «Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо поводження з побутовими відходами та стимулювання їх використання як альтернативного джерела енергії» (у співавторстві з іншими народними депутатами).

Крім того, 13 законопроектів та проектів постанов, поданих Юрієм Вознюком, не мають висновку Комітету з питань запобігання і протидії корупції, а ще 19 мають позитивний висновок.

Співавторами ще двох законопроектів, що містять ознаки корупції, були народні депутати з Рівненщини Олег Осуховський та Олександр Дехтярчук. Це проект Закону №1406 «Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення їх окремих положень з питань запобігання і протидії корупції та легалізації (відмиванню) доходів» (Олег Осуховський у співавторстві з іншими народними депутатами) та проект Закону №3130 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення" (щодо уточнення порядку притягнення до адміністративної відповідальності за правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху) (Олександр Дехтярчук у співавторстві з іншими народними депутатами)

Також Олег Осуховський подав 36 проектів законів та проектів постанов, що не мають висновку Комітету з питань запобігання і протидії корупції, а ще 88 мають позитивний висновок.

Олександр Дехтярчук подав 59 законопроектів та проектів постанов, що не мають висновку Комітету з питань запобігання і протидії корупції, а ще 53 мають позитивний висновок.