19 жовтня у Рівненському міському центрі зайнятості відбулася інформаційна зустріч на тему «Енергоефективність – крок до економії». Захід провели представники Громадянської мережі ОПОРА.

«Сьогодні актуальна потреба заощаджувати. Зростає важливість раціонального споживання енергетичних ресурсів. Причин достатньо. По-перше, 80 % багатоквартирних будинків потребує ремонту, майже всі – термомодернізації. По-друге, на житловий сектор припадає 25 % споживання електроенергії і 60 % споживання тепла. Через неефективне використання енергоресурсів будівлі втрачають 30-50 % тепла», – розповіла представниця Громадянської мережі ОПОРА Олена Чудінович.

Ефективним джерелом економії енергоресурсів у будинку є, насамперед, встановлення лічильника. Щоб заощадити, можна зменшити споживання тепла за рахунок погодозалежного регулювання та балансування стояків.

«Основні заходи зі збереження енергоресурсів – модернізація або ж заміна елементів освітлення, заміна вікон і дверей в місцях загального користування, теплоізоляція (утеплення) стін, утеплення даху і підвалу будинку та модернізація системи опалення (встановлення ІТП)», – наголосила активістка ОПОРИ.

20 10 16 03

ОПОРІвці акцентували на тому, що термомодернізація житла не лише дозволяє заощаджувати споживання тепла до 50 %, додає комфорту у помешканнях, а й сприяє збільшенню вартості житла на ринку нерухомості.

Розповіли громадські активісти і про терміни окупності основних заходів з енергозбереження. Так, кошти, витрачені на заміну ламп освітлення (на LED-лампи) поверта.ться приблизно за 1 рік (без збільшення плати за 1 м2 та без державної підтримки). Більшість проектів з установки ІТП окуповується за 4-5 років (без збільшення плати за 1 м2 і без державної підтримки). Окупність заміни вікон та дверей у місцях загального користування – 5 років, за умови отримання компенсації 40 % та збільшення плати за 1 м2 на 0,20-0,80 грн. Тобто, це 10-40 грн на місяць для квартири площею 50 м2. Термін окупності утеплення будинку – 10 років, при отриманні компенсації 40 % та збільшенні плати за 1 м2 на 5 грн (250 грн на місяць для квартири 50 м2).

ОПОРІвці коротко розповіли про діючі програми відшкодування кредитів на впровадження заходів з енергозбереження. На згадку про захід присутні отримали брошури «Економія енергії у вашому будинку – це ваш особистий внесок у зміцнення енергетичної безпеки України», підготовлені за підтримки Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні».

За додатковою інформацією звертайтесь:
місцевий координатор житлово-комунальних
та енергетичних програм
Громадянської мережі ОПОРА
Ірина Кантарія
тел.: +38 093 726 3677

 

Ця інформація для преси стала можлива лише завдяки широкій підтримці американського народу через Агентство Сполучених Штатів Америки з міжнародного розвитку (USAID). Відповідальність за зміст несе Громадянська мережа ОПОРА, що не обов'язково відображає погляди USAID чи Уряду Сполучених Штатів Америки.