21 вересня у рамках Днів сталої енергії у місті Рівному Громадянська мережа ОПОРА провела інформаційну зустріч зі студентами Вищого професійного училища №1 на тему «Енергозбереження починається з тебе».

Близько двохсот вихованців закладу прослухали поради щодо раціонального використання енергетичних ресурсів в домашніх умовах. Зокрема, молодь дізналась, як правильно заощаджувати воду, світло та тепло вдома.

«Правильне поводження з побутовими приладами допоможе використовувати у 2-3 рази менше електроенергії», – поділилась представниця Громадянської мережі ОПОРА Олена Чудінович.

Так, холодильник потрібно ставити подалі від батарей та прямих сонячних променів. Для того, щоб скоротити споживання електроенергії, його варто встановлювати у прохолодне і темне місце – подалі від плити і вікна.

Пилосмок найбільше електрики споживає в момент включення, тому під час прибирання не варто його вмикати і вимикати надто часто. А при заповнені пилом всмоктування зменшується на 40%.

При завантаженні пральної машини лише наполовину 50% її потужності витрачається марно. Прання при температурі 30 °С – найоптимальніше, оскільки 90% електроенергії йде на підігрів води.

Корисними стали поради щодо користування телефонами та ноутбуками. Їх потрібно вимикати з розетки після повного зарядження. Це дозволить батареї служити довше та зекономить електроенергію.

21 09 16 05

Керівництво закладу, як і самі студенти, охоче обговорювали почуте. «Захід був досить актуальний, тому що змалечку потрібно привчати до збереження енергоресурсів», – прокоментувала заступник директора з навчальної роботи Людвіна Бестюк.

Крім цього, пані Людвіна зазначила, що ВПУ №1 щороку відзначає День енергоефективності.

«11 листопада у День енергоефективності та енергозбереження ми організовуємо заходи, практикуємо проведення конференцій, відеолекторіїв на екологічну тему, тему енергозбереження та охорони навколишнього середовища. Учні готують знімки, газети, буклети, флаєри. У ці дні проводимо тематичні виховні години та інформаційні хвилинки з енергозбереження у кожній групі», – додала Людвіна Іванівна.

На згадку присутні отримали брошури «Економія енергії у вашому будинку – це ваш особистий внесок у зміцнення енергетичної безпеки України», підготовлені за підтримки Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні». 

За додатковою інформацією звертайтесь:
місцевий координатор житлово-комунальних
та енергетичних програм
Громадянської мережі ОПОРА
Ірина Кантарія
тел.: +38 093 726 3677

 

Ця інформація для преси стала можлива лише завдяки широкій підтримці американського народу через Агентство Сполучених Штатів Америки з міжнародного розвитку (USAID). Відповідальність за зміст несе Громадянська мережа ОПОРА, що не обов'язково відображає погляди USAID чи Уряду Сполучених Штатів Америки.