Спеціально для "Сайту міста Рівного" підготувала Олена Чудінович

Як перетворити панельну дев’ятиповерхівку на новий термомодернізований будинок? Як заощаджувати до 50% енергоресурсів? Та як для цього залучити більше півмільйона гривень з міського бюджету?

Спираючись на власний позитивний досвід, на ці запитання Громадянської мережі ОПОРА відповіла голова правління ОСББ «Орбіта – Північ» Раїса Митрофанівна Чумак.

Об’єднання на вул. Генерала Безручка, 9 (вул. Олеко Дундича) було створене у червні 2011 року. З часу свого існування співвласники ОСББ «Орбіта – Північ» домоглися значних результатів. Однак щоб надати багатоповерхівці сучасного вигляду, необхідні були довгі роки сумлінної роботи та чимало коштів.

29 08 16 006

У 2010 році, ще до створення у будинку об’єднання співвласників, жителі за власні кошти встановили електронний лічильник тепла. Працює він автоматично. Як зазначає голова правління, в опалювальний період вона «виставляє температуру по четвертому поверху». На четвертому поверсі температура повітря складає 24 ˚С. До дев’ятого поверху температура зростає до 25 ˚С, а на нижні навпаки – спадає: на третьому поверсі – 23 ˚С, на другому – 22 ˚С, а на першому – 19-20 ˚С. Минулого опалювального сезону мешканці квартир на першому поверсі погодилися на температуру 18-19 ˚С для того, щоб більше зекономити.

Того ж 2010 року «зробили шви по будинку». А вже у 2011 році співвласники будинку розпочали капітальний ремонт системи опалення – повністю замінили та утеплили труби теплопостачання. Кошти для цього об’єднання залучило за програмою ПРО ООН, згідно якої співфінансування міста складало 80% і лише 20% – внесок громади.

У 2012 році розпочався капітальний ремонт фасаду, тобто співвласники розпочали утеплення будинку. Проект реалізовувався поетапно, з 2012 до 2015 року. Кошти для цього ОСББ «Орбіта – Північ» залучило в рамках Муніципальної програми сталого розвитку міста Рівне. Так, загальна вартість утеплення фасаду склала 994 656,60 грн, з них внесок муніципалітету 708 461,20 грн (70%),а громади – 286 195,40 грн (30%).

ОСББ «Орбіта – Північ» стало другим об’єднанням у місті (перше – ОСББ «Учитель»), яке отримало фінансову підтримку від міста для впровадження енергозберігаючих заходів. Тривалість утеплення будинку голова правління пояснює невеликим фінансуванням у перший період проекту.

29 08 16 004

У 2016 році співвласники замінили вікна у під’їздах на пластикові енергозберігаючі, зробили відкоси та утеплили під’їзди. Для реалізації цих заходів ОСББ «Орбіта – Північ» знову скористалось Муніципальною програмою Рівного. Загалом для впровадження заходів знадобилося 389 688,00 грн, з них 70% від міста становили 272 767,00 грн., а мешканці сплатили 116 901,00 грн.

Окрім цього, співвласники дбають про прибудинкову територію. Самостійно білять та фарбують під’їзди. «Для цього коштів міста вже не потрібно», – говорить Раїса Митрофанівна. Однак відгуки про саму Муніципальну програму лише позитивні. Голова наголошує, що Програмою дуже задоволені: «Без неї люди самі не впоралися б».

Що стосується заощадження енергоресурсів після впровадження усіх заходів, то цього не довелося довго чекати.Першу економію співвласники побачили після встановлення лічильника. Проте найбільш помітно змінились суми у платіжках за комунальні послуги після утеплення.

«Економія дуже велика. Це 40% однозначно», – пояснила пані Раїса. За її словами, сума, яку заощаджували мешканці однієї квартири щомісячно –200-350 грн залежно від квадратури. Так, за 2 роки люди повернули 30%, витрачених на утеплення.

29 08 16 005

Внесок на утеплення для співвласників був одноразовим платежем: 86 грн за квадратний метр. Плата вираховувалась залежно від площі квартири. До прикладу, власники 3-кімнатного помешкання сплатили близько 2000 грн, а кутових квартир – 3000-4000 грн. За бажанням додатково мешканці сплачували 300 грн. за утеплення балконів. Голова об’єднання зазначає: «Це недорого. Зараз люди платять набагато більше».

Раїса Митрофанівна розповідає, що 2 місяці змушена була розносити квитанції за комуналку співвласникам свого об’єднання та мешканцям сусіднього будинку, який не утеплений: «Так ось, у найхолодніші місяці найбільша сума по будинку ОСББ «Орбіта – Північ» становила приблизно 600 грн, тоді як жителі будинку, що поруч, сплачували 700 грн., 900 грн. та більше тисячі грн.»

Таке порівняння – наглядний приклад економії, а також відчутний поштовх до проведення енергоефективних заходів.

ОСББ «Орбіта – Північ» не зупиняється на досягнутому. Попереду ще багато запланованого. Тому що співвласники добре розуміють: справжня економія досягається комплексно. Для цього потрібно як провести термомодернізацію житла та модернізацію інженерних систем, так і пам’ятати про щоденні правила економії ресурсів у побуті.