Щоденні поради заощадження енергоресурсів розглянули 16 серпня у Рівному в міському центрі зайнятості. Під час інформаційного семінару «Енергозбереження вдома. Прості поради для кожного» представники Громадянської мережі ОПОРА поділилися з рівнянами порадами, які дозволять використовувати воду, світло та тепло ефективніше, що дозволить зменшити сплату за комунальні послуги практично втричі.

Активісти акцентували на простих правилах, дотримуватись яких може кожен.

  • Приймайте душ замість ванни. Таким чином ви зекономите 60% води (140-160 літрів витрачається на ванну та 30-50 літрів – на прийняття п’ятихвилинного душу).
  • Періть речі у холодній воді, адже 90% енергії, яку споживає пральна машина, йде на обігрів води.
  • При користуванні електрочайником не кип’ятіть зайву воду. Наливайте стільки, скільки вам насправді потрібно.
  • Вимикайте світло, коли виходите з кімнати. Пам’ятайте, що близько 30% загального обсягу споживання електроенергії у побуті припадає саме на освітлювальні прилади.
  • Не залишайте електроприлади у режимі очікування.
  • Вдома доцільно використовувати не стаціонарний комп’ютер, а ноутбук. Це дозволяє скоротити енергоспоживання майже у 5 разів.
  • Якщо ви перериваєте прасування (більш ніж на хвилину), вимикайте праску.
  • Мийте посуд у закритій пробкою раковині, а не під проточною водою. Це у 3-5 разів зекономить споживання води.
  • Замініть старі лампи на енергозберігаючі. Це зменшить споживання електроенергії у 5 разів.
  • При покупці нової побутової техніки, намагайтеся обирати більш економічну – класу А, використання якої дозволяє скоротити обсяги споживання електроенергії (приміром, такі телевізори споживають у 3-5 разів менше електроенергії, ніж старі).

Також ОПОРІвці розповіли учасникам семінару про доцільність вторинної переробки відходів та утилізацію батарейок.

17 08 16 01

«Щороку українець продукує 200-250 кг твердих відходів, а житель великого міста – 330-380 кг. В цілому, українці виробляють близько 12 млн тонн твердого сміття. І ця цифра невпинно зростає. Проте змінити ситуацію може кожен, здаючи для вторинної переробки макулатуру, скло, поліетилен, пластмасу та алюмінієві банки», – розповіла представниця Громадянської мережі ОПОРА Олена Чудінович. 

За додатковою інформацією звертайтесь:
місцевий координатор житлово-комунальних
та енергетичних програм
Громадянської мережі ОПОРА
Ірина Кантарія
тел.: +38 093 726 3677

 

Ця інформація для преси стала можлива лише завдяки широкій підтримці американського народу через Агенство Сполучених Штатів Америки з міжнародного розвитку (USAID). Відповідальність за зміст несе Громадянська мережа ОПОРА, що не обов'язково відображає погляди USAID чи Уряду Сполучених Штатів Америки.