Спеціально для інформаційного порталу "ЧаРівне" підготувала регіональних прес-секретар житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА Олена Чудінович

З кожним днем ми все частіше чуємо про створення нових ОСББ (об’єднання співвласників багатоквартирних будинків). Для їх розвитку у багатьох містах України існують спеціальні Програми підтримки, які допомагають ОСББ впроваджувати енергоефективні заходи. Рівне – не виняток. Наше місто також має об’єднання, сумлінною роботою яких може пишатися.

Одним із них є ОСББ «Дружба» (Степана Бандери, 60а). Іван Фатич, голова правління ОСББ, поспілкувався з Громадянською мережею ОПОРА та розповів, як зі співвласниками «перетворив» будинок на сучасний та енергоефективний.

Досягнення ОСББ

Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку «Дружба» створене у січні 2010 році. За 6 років співвласники доклали чимало зусиль, аби їхній будинок дійсно мав гарний вигляд та був економнішим.
Ще до створення об’єднання, мешканці самостійно проводили ремонтні роботи. Однак «нове життя» будинку змогли дати після створення у ньому ОСББ. У цьому їм, звичайно ж, допомогло місто та область. Зокрема, у будинку проведено такі роботи:

  • ремонт покрівлі (кінець 2010 року, кошти були повністю виділені з обласного бюджету);
  • встановлення металопластикових вікон у під’їздах (кінець 2010 року, завдяки Муніципальній програмі сталого розвитку м. Рівне у співвідношенні 20% – кошти громади, 80% – кошти муніципалітету. Сума, сплачена з однієї квартири, становила близько 200 грн);
  • заміну ліфта у першому під’їзді (кінець 2010 – початок 2011 року, фінансування повністю з обласного бюджету);
  • ремонт трьох під’їздів: шпаклювання, штукатурка, заміна поштових скриньок, викладення плитки на підлозі, встановлення «тамбурних» металопластикових дверей (2011 рік, Муніципальна програма сталого розвитку міста Рівного у співвідношенні 25% – кошти громади, 75% – кошти муніципалітету. Сума, сплачена з однієї квартири, становила близько 200 грн);
  • встановлення індивідуальних газових котлів у всіх квартирах (2011 рік, місто виділило 27 тис. грн, з них 4 тис. грн – на податки. Мешканці двокімнатної квартири сплатили 9-10 тис. грн, а трикімнатної – 12-13 тис. грн).

27 07 16 002

Крім цього, на горищі багатоквартирного будинку встановили вікна, у трьох під’їздах – світлодіодне освітлення, у ліфтах та на перших поверхах – встановили дзеркала, на стінах – картини, а між поверхами під’їзди облаштовані квітами.

Утеплення – наймасштабніший проект об’єднання

У 2014 році співвласники вирішили провести капітальний ремонт фасаду, тобто утеплити будинок. Цей проект вирішили реалізовувати у рамках Муніципальної програми сталого розвитку міста Рівного у співвідношенні 70% – місто і 30% – кошти громади. Впровадження проекту розраховувалося на 3 роки і восени 2016го планується його завершення.

Вартість капітального ремонту фасаду ОСББ «Дружба» у 2014-2016 роках
Показники
Роки
2014
2015
2016
Внесок громади, грн
75 000
120 164
140 087
Внесок муніципалітету, грн
225 000
280382
326 869
Загальна сума капітального ремонту фасаду, грн
300 000
400 546
466956

У 2016 році вартість утеплення є найбільшою. Не маючи таких коштів, співвласники вирішили взяли кредит «Теплий дім» в рамках Державної програми підтримки з енергозбереження, що передбачає відшкодування суми кредиту. Для ОСББ це відшкодування складає від 40% до 70%, залежно від кількості субсидіантів (але не більше 14 тис. грн в розрахунку на одну квартиру).

«Скористалися Державною програмою – взяли кошти на наш внесок, який мали сплатити. Ми його не могли зібрати, щоб почати роботу. Тому взяли кредит. Відшкодування від цього кредиту від 40 до 70 відсотків. Яке у нас відшкодування – ми ще точно не знаємо. Тільки маємо отримати довідку про кількість субсидіантів», – додала бухгалтер ОСББ «Дружба» Світлана Хомич.

Кредит «Теплий дім» об’єднання взяло на 5 років. Проте співвласники планують виплатити його швидше, щоб не переплачувати.

27 07 16 001

Ефективність впровадження енергозберігаючих заходів

Першу економію співвласники ОСББ «Дружба» відчули одразу після встановлення вікон. Крім цього, у будинку встановили вікна на горищі. За словами голови, у під’їзді просто стало тепло. 

Завдяки індивідуальним котлам співвласники можуть самостійно регулювати температуру у себе в квартирах. Так, бухгалтер об’єднання розповідає, що знижує температуру до 18˚, а для голови правління оптимальна температура становить 22˚. Тобто, це не просто економно, а й зручно.

Окупність встановлення котлів – 5 років. Гроші співвласники вже повернули.

Звичайно ж, найбільший ефект мешканці відчули після утеплення будинку. «До утеплення за опалювальний період я спалювала 440 кубів. Цієї зими – 268 кубів. Сподіваюсь, що коли буде утеплена ще одна стіна – цифра знизиться до 200 кубів», – поділилась бухгалтер пані Світлана.

Перспективи ОСББ

Хоч і багато зроблено, проте плани на майбутнє не менш грандіозні. Іван Григорович відзначає, що потрібно замінити кабель для електроенергії, зробити ремонт у підвальному приміщенні, покласти тротуарну плитку у дворі, облаштувати дитячий майданчик, утеплити горище, встановити електричні котли у квартирах та, врешті, встановити сонячні колектори.

«ОСББ не має аналогів. Це дійсно нормальна організація. У нас просто краще. Ми вклали гроші і вони окупились. А управляти ОСББ має людина, яка бачитиме наперед, як у шахах. Тому потрібна людина жива і чесна», – наголосив голова правління ОСББ «Дружба» Іван Фатич.