11 липня у Рівненському міському центрі зайнятості відбувся інформаційний семінар «Зберігати енергію легко: прості поради для кожного», який провела Громадянська мережа ОПОРА.

Для того, щоб зменшити споживання енергетичних ресурсів вдома, представники ОПОРИ розповіли рівнянам прості поради, дотримуватись яких може і повинен кожен. Керуючись цими правилами, можна швидко переконатись у їхній дієвості.

Поради стосувались, перш за все, побутових пристроїв, які є у нас в помешканнях. Для прикладу, потрібно купувати енергоефективне обладнання, яке має спеціальне маркування від класу А до G (клас А ++ – найекономніші). Чим нижча температура в холодильнику, тим більше енергії потрібно для її підтримки: +6-7˚С і -18˚С в морозильній камері – оптимальна температура. При використанні пральної машини слід уникати неповного її завантаження, тому що через це перевитрата електроенергії може скласти 10-15 %. А неправильний режим прання призводить до перевитрати електрики близько 30 %. Що ж стосується пилосмока, то на третину заповнений мішок для збору пилу погіршує всмоктування приладу на 40 %.

Розповіли активісти ОПОРИ й про використання енергозберігаючих ламп, які дозволяють заощадити 75-80 % електроенергії, адже їх світлова віддача в 5 разів більша. Перевагами світлодіодних ламп є тривалий час експлуатації (до 100 000 год), високий ресурс стійкості (ударна та вібраційна витривалість), низька робоча напруга, низькі витрати на експлуатацію освітлювальних приладів, екологічна та протипожежна безпека, а також найголовніше – відсутня необхідність спеціальної утилізації.

11 07 16 05

Під час семінару ОПОРІвці представляли поради щодо вторинного використання сировини. Для зменшення побутових відходів, сміття вдома можна складати у 2 окремих контейнери: для органічних (їжі та іншого) та неорганічних відходів (усе, що можна переробити у вторинну сировину). Сміття зі скла, паперу, пластику та металу викидати у спеціалізовані контейнери. Здавати макулатуру, ПЕТ-пляшки, поліетилен, пластмаси, алюмінієві банки та склобій потрібно у пункти прийому вторинної сировини. А перед візитом у супермаркет варто взяти з собою еко-сумку, тоді не доведеться щоразу купувати поліетиленові пакети.

Представниця ОПОРИ Олена Чудінович акцентувала також на необхідності утилізації батарейок, адже через наявність у них важких металів викидати їх разом зі звичайними побутовими відходами не можна. Так, одна пальчикова батарейка може забруднити близько 400 літрів води або 20 м2 ґрунту.

Насамкінець активісти наголосили на проведенні енергоефективних заходів в рамках Державної та місцевої програм підтримки. Так, Держпрограма передбачає відшкодування для фізичних осіб для впровадження енергоефективних заходів – 30% суми кредиту, та на заміну газових котлів для населення – 20%. Крім цього, у Рівному діє Програма відшкодування відсотків за кредитами, залученими фізичними особами на впровадження енергозберігаючих заходів

За додатковою інформацією звертайтесь:
місцевий координатор житлово-комунальних
та енергетичних програм
Громадянської мережі ОПОРА
Ірина Кантарія
тел. 093 726 3677

 

Ця інформація для преси стала можлива лише завдяки широкій підтримці американського народу через Агентство Сполучених Штатів Америки з міжнародного розвитку (USAID). Відповідальність за зміст несе Громадянська мережа ОПОРА, що не обов'язково відображає погляди USAID чи Уряду Сполучених Штатів Америки.