5 липня у Рівненському міському центрі зайнятості Громадянська мережа ОПОРА провела інформаційний семінар на тему «Як залучити кошти для реалізації енергоефективних заходів».

ОПОРІвці поділились інформацією з представниками ініціативних груп та об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) про те, які енергоефективні заходи можна впроваджувати у багатоповерхівках та як залучити кошти для їх реалізації.

«Важливо знати, що власник квартири є співвласником багатоквартирного будинку. У разі зміни власника квартири (за умови продажу, дарування, спадкування тощо) новий власник набуває усіх прав, обов’язків та відповідальності попереднього власника як співвласника будинку. Ваша ж частка співвласника впливає на вагу голосу у прийнятті рішення, на розмір витрат на утримання будинку та на розмір відповідальності», – розповіли присутнім активісти Громадянської мережі ОПОРА.

Для прийняття спільних рішень у багатоквартирному будинку потрібно:

  1. ініціювати збори;
  2. скласти список співвласників;
  3. сповістити всіх про збори;
  4. обговорити на зборах питання;
  5. проголосувати (рішення має бути підтримане голосами власників більше 50% – для обрання управителя або 75% і більше загальної площі будинку – для решти рішень);
  6. письмово опитати співвласників, які були відсутні на зборах;
  7. оформити рішення у вигляді протоколу;
  8. сповістити усіх співвласників про прийняте рішення;
  9. виконати рішення.

Закон надає співвласникам багатоквартирних будинків можливість вільного вибору форми управління будинком. Можна створити ОСББ, самостійно управляти будинком разом з іншими співвласниками або ж обрати управителя. Усім, хто не зможе визначитися, місцева влада призначить управителя самостійно.

05 17 16 03

Для проведення енергоефективних заходів уряд запровадив Державну програму з утеплення житла, за якою відшкодовується частина суми кредиту на енергоефективне обладнання та матеріали для населення, ОСББ та ЖБК. Зокрема, Держпрограма передбачає відшкодування 40% суми кредиту (але не більше 14 тис. грн в розрахунку на одну квартиру) для ОСББ та ЖБК для загальнобудинкових заходів. Якщо ж у складі об’єднання є отримувачі субсидії, таке ОСББ отримує відшкодування у середньозваженому від 40% до 70% – залежно від кількості субсидіантів.

Крім Державної програми, ОСББ рівняни можуть скористатися Муніципальною програмою сталого розвитку м. Рівне на 2013-2017 роки. Згідно Програми, фінансування здійснюється у таких співвідношеннях:

1) міський бюджет – 50-80% (до 500 тисяч гривень);

2) громада, спонсори – 20% і більше.

Громада, яка повторно подає проект, повинна бути готовою до збільшення власного внеску, а саме: перший проект – не менше 20%, другий – не менше 25%, третій та наступні проекти – не менше 30%.

У рамках впровадження заходів Муніципальної програми до 25 березня 2016 року проводився відбір і було затверджено 86 проектів, які в 2016 році спільно фінансуватимуться міськвиконкомом та громадами. Загальна сума для їх реалізації – понад 36 млн грн, з них кошти міста – більше 25 млн грн, а громади – понад 10 млн грн.

«Підтримка розвитку ОСББ сприяє формуванню ефективного власника житла, покращує процес управління у житловому фонді, створює конкурентне середовище на ринку житлово-комунальних послуг та покращує якість їх надання», – додала представниця ОПОРИ.

За додатковою інформацією звертайтесь:
місцевий координатор житлово-комунальних
та енергетичних програм
Громадянської мережі ОПОРА
Ірина Кантарія
тел.: 093 726 3677

 

Ця інформація для преси стала можлива лише завдяки широкій підтримці американського народу через Агентство Сполучених Штатів Америки з міжнародного розвитку (USAID). Відповідальність за зміст несе Громадянська мережа ОПОРА, що не обов'язково відображає погляди USAID чи Уряду Сполучених Штатів Америки.