Спеціально для ІП "ЧаРівне" підготувала регіональний прес-секретар житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА Олена Чудінович

Дедалі менше залишається часу до набуття чинності Закону «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку». Цей Закон надає співвласникам можливість вільного вибору форми управління власним будинком. Тому продовжуємо знайомство з однією з форм власності – організацією співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ). Для цього Громадянська мережа ОПОРА поспілкувалася з головою ОСББ, який має 5-річний досвід управління. Ігор Ханенко – голова правління одразу трьох ОСББ у Рівному: «Перлина» (Мельника, 18), «Мельника 20» та «Мельника 30». Він розповів ОПОРІ про особливості функціонування об’єднань та залучення міських коштів для впровадження енергозберігаючих заходів.

30 06 16 04 00

Історія створення ОСББ «Перлина»

Ігор Данилович придбав квартиру на Мельника, 18 у 2001 році. За його словами, на першому поверсі під’їзду була лише 1 лампочка та не було вхідних дверей. У квартирі температура повітря сягала +16 тепла. А ввечері страшно було виходити на сходовий майданчик. 

У 2009 році в третьому під’їзд прорвало каналізаційну трубу та затопило підвал. Це стало останньою краплею. Після цього інциденту мешканці «почали рухатися». Спершу писали та звертались до місцевих комунальних служб. Це тривало 2 роки. Єдине, чого змогли добитися, – ЖЕК зробив дах, проте після першого дощу все одразу потекло. От і вирішили створювати ОСББ. У квітні 2011 році мешканці забрали будинок собі на баланс.

Роком раніше у будинку встановили тепловий лічильник. Після цього люди побачили ефект, почали економити вдвічі. Пан Ігор виступив ініціатором встановлення приладу обліку, тому й почав займатись створенням ОСББ.

Залучення коштів за Муніципальною програмою

Мешканці Мельника, 18 у 2010 році взяли участь у Муніципальній програмі сталого розвитку міста Рівного. Вона направлена на підвищення кваліфікаційного рівня керівників об’єднань, проведення капітальних ремонтів та на створення сталої платформи для ефективного господарювання ОСББ. 
Для отримання підтримки від муніципалітету громада (наприклад, товариство жителів будинку) має визначити головну проблему та звернутися з листом до міського голови, а також подати проектну заявку у відділ підтримки проектів ООН Управління економіки міської ради. Фінансування ініціатив проводиться у співвідношенні: муніципалітет – 50% - 80%; громада, спонсори – 20% і більше (сума не повинна перевищувати 300 тис. грн).

«Ми багато зробили завдяки міській Муніципальній програмі. Багато зробили ще й за рахунок накопичених коштів мешканців. По Муніципальній програмі зробили дах, стики, труби, вікна у під’їздах змінили. А за власні кошти повісили світильники, енергоефективні лампочки, встановили електрощитові та козирки, побілили під’їзди», – розповідає пан Ігор.

Цьогоріч ОСББ спробувало дізнатись думку мешканців щодо утеплення. Серед власників 108 квартир провели анкетування, однак, наразі, немає більшості голосів, які б «дали добро на фінансування». Загалом, для утеплення будинку потрібно 1,5 млн грн. Це включно з технічним поверхом, цоколем, фарбуванням і утепленням (товщина – 10 см). 

Згідно Муніципальної програми, 1,5 млн грн коштує утеплення, тобто ОСББ повинне сплатити 450 тис. грн. Такий проект передбачений на 2 роки. Разовий платіж становить 3-5 тис. грн, тобто 1,5-2,5 тис. грн щороку, залежно від площі квартир (одно-, дво- чи трикімнатна).

30 06 16 04 03

Відчутна економія після впровадження заходів з енергоефективності

«Після встановлення лічильника мешканці одразу відчули ефект. Економія вдвічі. У під’їзді просто стало тепло. А коли з тамбура заходиш – у під’їзді на першому поверсі тепло. Лічильник не економить, він просто обліковує, скільки реально споживає будинок», – додає голова об’єднання.

Цього опалювального сезону завдяки точному обліку співвласники заощадили близько 50%. До цього – 30-40%. Економія виросла завдяки тому, що у будинку замінили систему опалення та провели балансування. Регулювали подачу тепла вручну: на день зменшували, а на вечір – збільшували. В перспективі об’єднання планує встановлення автоматичного регулювання.

Загалом, Муніципальною програмою співвласники задоволені, адже це можливість зробити будинок та умови проживання у ньому кращими та комфортнішими. Окрім цього, щодо фінансування жодних питань та проблем не виникало.

«У наступному році плануємо також взяти участь у Програмі та зробити ліфти. У нашому районі більшості ліфтів 25 років. Для кожного потрібна експертиза, в результаті якої маємо здійснювати капітальний ремонт. Орієнтовна вартість ремонту одного ліфта – від 80 тис. грн. Було б краще їх замінити, але новий ліфт коштує набагато більше. Краще спрямувати ці кошти на утеплення», – наголосив Ігор Данилович.

30 06 16 04 02

Управління ОСББ «Мельника 20» та «Мельника 30»

ОСББ «Мельника 20» – сусідній будинок, аналогічний до Мельника, 18: така ж кількість житлових приміщень (108 квартир), ті ж проблеми (будинок вимагав капітального ремонту). Одразу після створення керуючим об’єднанням обрали одного з мешканців, проте після року його керівництва звернулись до Ігоря Ханенка.

У 2015 році власними силами у будинку відремонтували дах, взимку встановили нові світильники та світодіодні лампочки. Зараз подали заявку на Муніципальну програму: робитимуть труби на холодну та гарячу воду, замінять у підвалі каналізацію та систему опалення. Коли це все буде зроблено, будинок буде в дуже хорошому стані відносно решти. Залишаться під’їзди та електрощитові.

Що ж стосується ОСББ «Мельника 30», співвласники цієї новобудови звернулись до пана Ігоря лише три місяці тому. Перевагою будинку є те, що він утеплений, а отже – має певний клас енергоефективності. У кожній квартирі стоять індивідуальні котли, для яких встановлена система вентиляції Шиндлера. Вона передбачає, що у котлі є 2 труби: однією подається свіже повітря для спалювання газу, іншою – виводяться продукти його згорання. Така система в Рівному використана вперше.

Попри це, новобудова має й певні недоліки: тротуарна плитка просіла, затікають дашки над кожним під’їздом, у тамбури потрапляє волога, починають «цвісти» стіни. 

Наразі, за словами пана Ігоря, до нього дедалі частіше звертаються ініціативні групи за порадою та з проханням «взяти» їхній будинок для управління. Проте, перш ніж шукати того, хто управлятиме будинком, жителям потрібно скликати збори співвласників або хоча б брати участь в них. Саме на зборах приймається рішення про вибір форми управління. Важливо пам’ятати: ви – це саме та людина, яка дійсно подбає про свій будинок, свій комфорт та своє майбутнє.