У п’ятницю, 24 червня, у Інформаційно-освітнього простору InfoHub відбулася прес-конференція, на якій були підведені підсумки проведення зовнішнього незалежного оцінювання на Рівненщині.

Як відзначив головний освітянин області Григорій Таргонський, зовнішнє незалежне оцінювання загалом пройшло добре, з незначною кількістю нестандартних ситуацій.

- Як і у травні, порушень проведення процедури ЗНО з боку персоналу не було. У той же час один учасник був позбавлений права виконувати сертифікаційну роботу з біології. Окрім того було зафіксовано 13 нестандартних ситуацій. 4 з англійської мови, біології, по 2 з фізики та хімії та одна з географії, - розповів начальник Управління освіти і науки Рівненської обласної державної адміністрації Григорій Таргонський.

Також Григорій Таргонський зазначив, що у червні відбулася додаткова сесія ЗНО, до складання якої були допущені ті, хто з поважних причин не взяв участь у основній сесії.

- Українську мову та літературу складали 20 абітурієнтів, математику – 26, історію України – 11. Тестувань з іноземних мов не було. Тестування також відбулися без порушень, - додав Григорій Таргонський.

Як зазначив Григорій Таргонський, на Рівненщині є лише один абітурієнт, який спромігся набрати максимальну кількість балів (200) на ЗНО. Це Веремчук Максим з Рівненського природничо-математичного ліцею, який отримав максимум балів з математики. Для порівняння, у Волинський області четверо абітурієнтів набрали 200 балів, а у Львівській – 16.

Характеристику процесу дала й координатор кампанії громадського спостереження за ЗНО в Рівненській області Наталія Токарська. Оскільки ОПОРА уже підбивала підсумки проведення тестувань, що відбулися у травні, Наталія Токарська детальніше зупинилась на червневих тестуваннях, де були присутні спостерігачі ОПОРИ.

- Наші спостерігачі були присутні на тестуваннях з англійської мови, хімії та фізики (основна сесія) та на тестуваннях з української мови та літератури, математики та історії України додаткової сесії. Проте, нами не було зафіксовано ситуацій, які могли б якимось чином вплинути на результати, - зазначила Наталія Токарська.

Також Наталія Токарська розповіла про результати репрезентативного опитування щодо ставлення абітурієнтів до зовнішнього незалежного оцінювання, яке було проведено 5 травня.

- Загалом було опитано 2086 учасників на 80 пунктах тестування. У нас була вибірка по 5 регіонах – захід, центр, південь, схід та Донбас. Важливим і позитивним є той факт, що 96% абітурієнтів задоволені процедурою ЗНО та роботою персоналу пункту тестування. Відзначимо також, що більшість, а саме 58% опитаних висловилися за те, щоб ЗНО залишалося основним критерієм при вступі до ВНЗ. Більшість абітурієнтів зазначили, що при підготовці до ЗНО користувалися допомогою репетиторів, зокрема вчителів зі школи або викладачів ВНЗ. Якщо говорити про Україну, то в середньому 1024 грн абітурієнти витратили на підготовку до ЗНО. Найбільше витрат (2000 грн) понесли учні півдня і сходу України, - розповіла Наталія Токарська.

Опитування було проведено Всеукраїнською громадською організацією «Громадянська мережа «ОПОРА» спільно з Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва за підтримки Проекту USAID Альянс Програми сприяння зовнішньому тестуванню.

З повними результатами опитування можна ознайомитися у додатковому файлі.

За коментарями звертайтеся:
Наталія Токарська, координатор кампанії громадського спостереження за ЗНО в Рівненській області
тел. +380978669670; +380631665859