31 березня у Рівному відбувся навчальний семінар на тему «Скління місць загального користування та роботи з утеплення у багатоквартирному будинку», організований International Finance Corporation та компанією Rehau в рамках проекту IFC «Енергоефективність у житловому секторі України».

Семінар був проведений для голів правління об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) та житлово-будівельних кооперативів (ЖБК). Метою заходу було не тільки розповісти про продукцію для скління та утеплення будинків, а й донести слухачам, чому впровадження енергоефективних заходів є вигідним для мешканців багатоквартирного будинку.

01 04 16 03

Директор бюро з продажів ТОВ «Rehau» міста Львова Андрій Савчук продемонстрував у відсотковому співвідношенні джерела тепловтрат у звичайному будинку. «Враховуючи інфільтраційну складову, через перекриття/підвал ми можемо втрачати до 9 % тепла, через дах – до 11 %, через вентиляцію/димохід виходить до 15 % тепла, стіни втрачають до 18 %, а тепловтрати через вікна складають до 47 %», – розповів Андрій Савчук.

Перевагами вікон компанії Rehau пан Андрій назвав:

  • заощадження енергії завдяки високим показникам теплоізоляції;
  • насолоду тишею та спокоєм з покращеною шумоізоляцією;
  • відчуття безпеки завдяки захисту від проникнення;
  • креативний дизайн вікон з великим розмаїттям форм та широкою палітрою кольорів;
  • сяючі чисті вікна завдяки унікальній формі ПВХ;
  • відповідальне ставлення до довкілля.

Про те, як вибрати якісне вікно, які є способи економії, а також більше про скління під’їздів та встановлення додаткових дверей розповіла керівник ТОВ «Реноме-Партнер» Людмила Кубай. Пані Людмила також перерахувала проекти, які реалізувала компанія. Зокрема, це комунальна четверта міська поліклініка Львова (заміна вікон), НВК «Школа-гімназія Сихівська» (заміна вікон та ремонт теплового пункту) та ОСББ «Шухевича 8» у Рівному (замінені виходи на сходові марші та вхідні двері в під’їзди).

Тему утеплення будівель детальніше розкрив представник ТОВ «Реноме-Євробуд». Так, він розкрив переваги та недоліки різних видів утеплення.

 

Утеплення фасаду всього будинку

Утеплення «латкою»

Внутрішнє утеплення

Переваги

* надійність (регламентація держ. нормами, гарантія);

* зниження енерговитрат;

* зниження плати за опалення;

* зростання вартості квартири;

* комфорт (покращення звукоізоляції, відсутність грибка та плісняви);

* естетичний вигляд будинку.

* незалежність від сусідів;

* покращення звукоізоляції

* покращення звукоізоляції

* збереження існуючого вигляду будівлі

Недоліки

* залежність від сусідів

* тарифи не зменшуються;

* загроза появи грибку, плісняви та сирості;

* ризик руйнування стіни (відсутність гарантії та регламентації держ. норм);

* неестетичний вигляд

* зменшення площі проживання;

* тарифи не зменшуються;

* загроза появи грибку, плісняви та сирості;

* ризик руйнування стіни (відсутність гарантії та регламентації держ. норм)

Прикладами утеплення фасадів різними системами утеплення, які здійснила компанія «Реноме-Євробуд», стали ЖК «Гетьман Виговський» у Рівному (утеплення пінопластом); Рівненський обласний онкологічний диспансер (утеплення мінеральною ватою); кінопалац «Україна» (система утеплення САРАТЕСТ) та «Укртелеком» у місті Рівне (система утеплення DRYVIT).

Насамкінець, джерела фінансування енергоефективних заходів для ОСББ розкрив регіональний консультант Проекту IFC у Рівненській області Михайло Лук’яник. «Державна програма підтримки реалізується через державні банки (Ощадбанк, Укргазбанк та Укрексімбанк). Держава відшкодовує частину суми кредиту на енергоефективне обладнання та матеріали для населення, ОСББ та ЖБК: 40 % суми кредиту (але не більше 14 тис. грн в розрахунку на одну квартиру) – для ОСББ та ЖБК як юридичних осіб, для загально будинкових заходів», – наголосив пан Михайло.

«Проведення подібних заходів для голів ОСББ є необхідним. Станом на лютий 2016 року, ОСББ оформили понад 200 кредитів на суму 17,34 млн грн, компенсацію з яких складає 5,241 млн грн», – прокоментувала зустріч місцевий координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА Ірина Кантарія.

За додатковою інформацією звертайтесь:
місцевий координатор житлово-комунальних
та енергетичних програм
Громадянської мережі ОПОРА
Ірина Кантарія
тел.: +38 093 726 3677