18 березня в рамках реалізації Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» (Проект USAID) відбулися громадські обговорення Плану дій зі сталого енергетичного розвитку м. Рівне (ПДСЕР) на 2016-2020 роки.

ПДСЕР – це стратегічний документ для забезпечення сталого розвитку міст різних країн світу, що передбачений Європейською ініціативою «Угода мерів» (до якої місто Рівне приєдналося 26 липня 2012 року). Документ розробляють та впроваджують для вирішення сучасних глобальних екологічних та енергетичних проблем (парниковий ефект і пов’язані з ним негативні зміни клімату, вичерпність викопних енергоресурсів тощо).

Міський голова Рівного Володимир Хомко звернувся до учасників обговорення, розповівши, що з 2010 до 2015 року місто вже скоротило споживання газу майже на 40%. «У 2012 році ми підписали «Угоду мерів». Багато чого зроблено за цей час: збудували дві котельні, займаємося термомодернізацією, а головне – започаткували термомоніторинг витрат енергоносіїв», – зазначив він.

18 03 16 001

Оновлений ПДСЕР міста Рівне представив Дмитро Марусич, експерт проекту ПП «Західноєвропейський регіональний навчальний центр». Він порівняв стару та оновлену версію документу. Зокрема, нова редакція ПДСЕРу визначає наступні сектори для реалізації енергоефективних заходів:

  1. муніципальні будівлі, обладнання/об’єкти;
  2. житлові будівлі;
  3. вуличне освітлення;
  4. транспорт (громадський та муніципальний);
  5. галузі промисловості поза СТВ (комунальні підприємства).

Також пан Дмитро детально розповів про заходи, які будуть реалізовані у секторах. «У ПДСЕР м. Рівне запропоновано 57 енергоефективних проектів у секторах громадських та житлових будівель, міського вуличного освітлення, у транспортній сфері міста, а також у секторі комунальних підприємств. Плановий обсяг коштів, які необхідно скерувати на реалізацію енергоефективних проектів в обраних секторах ПДСЕР, становить понад 1,748 млрд грн», – зазначив Дмитро Марусич.

Загалом, згідно із ПДСЕР м. Рівне, у 2020 році планується досягнути скорочення викидів СО2 на 107322,44 т/рік, що становить 20,14% базового 2010 року та довести використання відновлюваних джерел енергії до близько 62 тис. МВт·год/рік. В цілому очікувана економія енергії від запланованих енергоефективних проектів становить близько 370710 МВт·год/рік.

Учасники обговорення висунули пропозиції щодо оприлюднення даних «ЕСКО-Рівне», а також необхідності спільно з Громадянською мережею ОПОРА зробити проект з відкритими даними з енергоспоживання.

Затверджувати новий План дій сталого енергетичного розвитку м. Рівне на 2016-2020 роки депутати будуть на сесії міської ради.

 

За коментарями звертайтесь:
місцевий координатор житлово-комунальних
та енергетичних програм
Громадянської мережі ОПОРА
Ірина Кантарія
тел.: +38 093 726 3677

 

Ця інформація для преси стала можлива лише завдяки широкій підтримці американського народу через Агенство Сполучених Штатів Америки з міжнародного розвитку (USAID). Відповідальність за зміст несе Громадянська мережа ОПОРА, що не обов'язково відображає погляди USAID чи Уряду Сполучених Штатів Америки.

1.      муніципальні будівлі, обладнання/об’єкти;

2.      житлові будівлі;

3.      вуличне освітлення;

4.      транспорт (громадський та муніципальний);

5.      галузі промисловості поза СТВ (комунальні підприємства).