З метою зближення ОСББ (об’єднання співвласників багатоквартирного будинку) та виробників енергоефективного обладнання у Рівному відбувся семінар «Реалізація енергоефективних заходів у багатоквартирних будинках». Організаторами заходу є громадська організація «Рада голів ОСББ міста Рівне» спільно з партнерами семінару – компаніями «REHAU», «Данко», «Ceresit», «Сталь-М», «Технік» та ін.

Спікери семінару розкрили технічний аспект реалізації енергоефективних заходів у будинку. Вони детально розповіли про енергоефективну продукцію та способи її правильного застосування. Так, голови ОСББ отримали корисну інформацію про комплексне утеплення будинку, покрівельні технології, енергоефективне світлодіодне освітлення, енергозберігаючі двері та вікна тощо.

«Такі семінари покликані зблизити надавача послуг, тобто підприємство-виробника чи підприємство-забудовника, чи виконувача певних робіт зі споживачем – ОСББ», – розпочинаючи захід розповів організатор семінару – голова громадської організації «Рада голів ОСББ міста Рівне» Ігор Мічуда.

Доповідачі наголосили на практичності питань. Також додали, що місто Рівне є одним з найактивніших у сфері енергозбереження в Україні. Важливо й те, що цьогоріч 100% багатоквартирних будинків будуть обладнані тепловими лічильниками.

З темою «Енергоефективні вікна, переваги та особливості» виступив представник «REHAU». В першу чергу, він розповів про значення енергоефективності та термомодернізації. Термомодернізація – це комплекс заходів з утеплення багатоквартирного або приватного будинку, який дозволяє значно скоротити енерго- та ресурсоспоживання.

«Починати процес термомодернізації треба з енергетичного аудиту, за результатами якого може бути визначений комплекс заходів щодо підвищення енергоефективності, етапи та послідовність їх здійснення», – додали представники фірми.

Розповіли й про те, на що варто звертати увагу при виборі енергоефективних вікон. Зокрема, це:

  • профіль: щонайменше 70 мм завширшки та мати принаймні 5 камер, для максимальної оптимізації тепловтрат варто застосовувати профіль з більшою кількістю камер та монтажною глибиною 80-90 мм;
  • склопакет: 2-камерні склопакети з одним енергозберігаючим напиленням, заповнені інертним газом; для більшого ефекту – 2-камерний склопакет з двома енергозберігаючими напиленнями та інертним газом;
  • армування: товщина армуючого профілю – не менше 1,5 мм;
  • фурнітура: функції зимового провітрювання та блокування неправильного відкривання, додаткові точки прижиму роблять вікно герметичнішим;
  • монтаж: якісний монтаж вікна із захистом монтажного шва гідро- та пароізоляцією.

Про термомодернізацію багатоквартирних будинків розповів керівник напрямку з теплопостачання ТОВ «Danfoss» Віталій Рудий. «Термомодернізація необхідна для зниження витрат на опалення (включає встановлення енергоефективного обладнання), комфортних умов проживання (покращує технічний стан будівлі), зменшення споживання газу, підвищення вартості житла при продажу (оскільки інвестиції ведуть до підвищення вартості кв. м житла) та для турботи про майбутнє (дає можливість залишити дітям комфортне та енергоефективне житло)», – наголосив Віталій Рудий.

Термомодернізація будинку забезпечує:

  • до 30% економії теплової енергії – модернізація теплового пункту, включаючи регулювання за погодинними умовами і насосну циркуляцію;
  • до 10% економії теплової енергії – модернізація внутрішньої системи центрального опалення – установка автоматичних балансувальних клапанів на стояках;
  • до 20% економії теплової енергії – модернізація системи опалення у квартирі – встановлення радіаторних терморегуляторів на кожному радіаторі;
  • до 45% зменшення втрат тепла – утеплення огороджувальних будівельних конструкцій (стін, даху, суміщеного покриття, перекриття над підвалом);
  • 25-47% зменшення втрат тепла – заміна вікон на герметичні, з кращим опором теплопередачі R.

До основних етапів термомодернізації входять:

  • вивчення стану будинку та його потреби у модернізації – проведення комплексного енергоаудиту будинку;
  • встановлення лічильника – платимо за те, що споживаємо;
  • встановлення регулюючого обладнання: тепловий пункт, балансувальні клапани, радіаторні терморегулятори, тобто регулюємо = економимо;
  • утеплення стін/даху/підвалу, заміна вікон – зменшуємо втрати тепла.

Бренд менеджер з центру комплектації «Ceresit» Дмитро Тиник розповів про термомодернізацію житлових будинків. Так, термомодернізація надає не тільки особисті переваги, а й громадські. Зокрема,:

- особисті:

  • комфортна температура (взимку тепліше, влітку прохолодніше);
  • заощадження коштів (зниження витрат на енергоспоживання до 75%);
  • швидко окуповується (витрати на утеплення окупається приблизно за 5 років);
  • вигідність (вартість житла на вторинному ринку може підвищитись до 15%);
  • сприятливий мікроклімат;
  • відсутність грибка та плісняви.

- громадські:

  • зменшення викидів СО2 та SO2;
  • зменшення забруднення ґрунту та води;
  • економія енергоресурсів;
  • підвищення ККД використання не відновлювальних природних ресурсів.

З темою «Енергозбереження шляхом реконструкції систем опалення» виступив генеральний директор компанії Геннадій Куно. «Для реконструкції системи опалення потрібно замінити вертикальну систему опалення на горизонтальну, встановити вузли поквартирного обліку, замінити радіатори опалення, встановити термостати стичних радіаторів вентилів та встановити балансувальну арматуру», – розповів Геннадій Куно.

29 02 16 02

«Джерелами тепловитрат у звичайному будинку є вікна (до 47%), стіни (до 18%), вентиляція / димохід (до 15%), дах (до 11%) та перекриття / підвал (до 9%). Тому, важливим є кожен етап впровадження енергоефективних заходів. А такі семінари дозволяють дізнатися не тільки про виробників продукції, а й про правильність вибору енергоефективних матеріалів», – прокоментувала подію місцевий координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА Ірина Кантарія.

Детально про енергозберігаючі двері розповів менеджер проектів ТОВ «Сталь-М» Валерій Острійчук. Про асортимент продукції доповів регіональний представник компанії «Плато плюс» Ігор Гілевіч. Тему «Комплексне утеплення будинку» представив технічний консультант ТОВ «Фомальгаут-Полімін» Ян Копчак. А закінчив семінар директор з розвитку ТзОВ «Техмік» Арарат Єгизарян з темою доповіді «Енергоефективне світлодіодне освітлення». 

За додатковою інформацією звертайтесь:
місцевий координатор житлово-комунальних
та енергетичних програм
Громадянської мережі ОПОРА
Ірина Кантарія
тел.: +38 093 726 3677

 

Ця інформація для преси стала можлива лише завдяки широкій підтримці американського народу через Агенство Сполучених Штатів Америки з міжнародного розвитку (USAID). Відповідальність за зміст несе Громадянська мережа ОПОРА, що не обов'язково відображає погляди USAID чи Уряду Сполучених Штатів Америки.