Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала за що голосують у парламенті народні депутати, які були обрані в мажоритарних округах Рівненської області.

Для аналізу був використаний веб-портал «Вони голосують для тебе» (https://rada4you.org/), який напередодні запустила Громадянська мережа ОПОРА. За допомогою даного ресурсу кожен виборець може дізнатися за що голосують в парламенті депутати, зокрема, які «політики» вони підтримують.

Під терміном «політики» розуміється перелік голосувань за законопроект чи пакет пов’язаних законопроектів, які у сукупності виступають за впровадження у дію конкретної позиції з певного питання. Іншими совами, «політики» – це набори голосувань з питань, які пов'язані між собою.

Станом на 23 лютого 2016 року Рівненщину в Верховній Раді представляють п’ять народних депутатів обраних в мажоритарних округах області. Зокрема, ОВО №152 – Олег Осуховський (позафракційний, висуванець ВО «Свобода»), ОВО №153 – Юрій Вознюк («Народний Фронт»), ОВО №154 – Олександр Дехтярчук («БПП «Солідарність»), ОВО №155 – Василь Яніцький («БПП «Солідарність»), ОВО №156 – Сергій Євтушок (ВО «Батьківщина). Окрім того, ще 4 народні депутати є вихідцями з Рівненщини. Мова йде, про Вадима Сидорчука та Віталія Корчина з «Народного Фронту», про Андрія Лозового з Радикальної партії Олега Ляшка та Юрія Луценка з «БПП «Солідарність».

Олег Осуховський (позафракційний)

  • У своїй роботі Олег Осуховський максимально голосує: за позачергові вибори Криворізького міського голови; за відкликання партіями депутатів місцевих рад; за відкриті дані; за володіння українською мовою чиновниками; за волонтерство; за декомунізацію; за електронну демократію; за легалізацію електронної комерції; за недовіру Кабінету Міністрів України; за позбавлення депутатського мандату М. Мартиненка; за поіменне голосування депутатами місцевих рад; за посилений контроль партій над депутатами усіх рівнів; за посилення захисту професійної журналістської діяльності; за прозорість власності на ЗМІ; за публічні закупівлі; за реформу науки та проти відтермінування електронного декларування до 2017 року.
  • Послідовно голосує за антимонопольну реформу; за реформу державної служби; за реформу енергетичного сектору та за реформу житлово-комунального господарства.
  • Переважно голосує за державне фінансування партій; за електромобілі та за медіа реформу.
  • Послідовно не голосує за добровільне об'єднання територіальних громад, тобто виступав проти створення сучасної та ефективної моделі державного управління шляхом децентралізації влади та передачі повноважень на місця.
  • Максимально не голосує за Бюджет-2016 та за протидію дискримінації.
  • Ніколи не голосує за законопроекти для безвізового режиму з ЄС.

«Друзями по голосуванню» (депутати, що голосують подібно) Олега Осуховського стали Юрій Бабій (Народний Фронт) та позафракційні Андрій Іллєнко, Михайло Головко, Юрій Левченко та Олександр Марченко (всі, як і Олег Осуховський балотувалися від ВО «Свобода»).

Відвідуваність народного депутата складає 93% (згідно результатів обов'язкової письмової реєстрації депутата в день голосування).

Юрій Вознюк (фракція «Народний Фронт»)

  • Юрій Вознюк максимально голосує: за позачергові вибори Криворізького міського голови; за Бюджет-2016; за відкликання партіями депутатів місцевих рад; за відкриті дані; за волонтерство; за декомунізацію; за державне фінансування партій; за законопроекти для безвізового режиму з ЄС; за легалізацію електронної комерції; за позбавлення депутатського мандату М. Мартиненка; за поіменне голосування депутатами місцевих рад; за посилений контроль партій над депутатами усіх рівнів; за прозорість власності на ЗМІ; за протидію дискримінації; за публічні закупівлі; за реформу науки та проти відтермінування електронного декларування до 2017 року.
  • Послідовно голосує за антимонопольну реформу, за медіа реформу та за реформу енергетичного сектору.
  • Переважно голосує за добровільне об'єднання територіальних громад; за електромобілі; за електронну демократію; за посилення захисту професійної журналістської діяльності; за реформу державної служби та за реформу житлово-комунального господарства.
  • Максимально не голосує за недовіру Кабінету Міністрів України та ніколи не голосує за володіння українською мовою чиновниками.

Найбільше спільних голосувань у Юрія Вознюка з Юрієм Бабієм (Народний Фронт), Валерієм Давиденком (БПП), Давидом Макар’яном (БПП) та з заступником голови парламенту Оксаною Сироїд.

Юрій Вознюк 427 разів голосував проти лінії фракції, тобто у 12% випадків. Під голосуванням «проти лінії фракції» розуміється, коли депутат голосує не так, як більшість фракції/групи, до якої належить.

Відвідуваність народного депутата складає 87% (згідно результатів обов'язкової письмової реєстрації депутата в день голосування).

Олександр Дехтярчук (фракція «Блок Петра Порошенка»)

  • Народний депутат максимально голосує: за Бюджет-2016, за відкликання партіями депутатів місцевих рад, за відкриті дані, за волонтерство, за декомунізацію, за державне фінансування партій, за добровільне об'єднання територіальних громад, за законопроекти для безвізового режиму з ЄС, за легалізацію електронної комерції, за недовіру Кабінету Міністрів України, за позбавлення депутатського мандату М. Мартиненка, за поіменне голосування депутатами місцевих рад, за посилення захисту професійної журналістської діяльності, за реформу житлово-комунального господарства, за реформу науки та проти відтермінування електронного декларування до 2017 року.
  • Послідовно голосує за антимонопольну реформу, за посилений контроль партій над депутатами усіх рівнів та за реформу енергетичного сектору.
  • Переважно голосує за позачергові вибори Криворізького міського голови, за електромобілі, за електронну демократію, за медіа реформу та за прозорість власності на ЗМІ.
  • Максимально не голосує за протидію дискримінації та за реформу державної служби, а ніколи не голосує за володіння українською мовою чиновниками та за публічні закупівлі.

«Друзями по голосуванню» Олександра Дехтярчука стали народні депутати Вадим Підберезняк (Народний Фронт) та Владислав Севрюков, Іван Спориш, Володимир Мельниченко та Григорій Шверк (всі – Блок Петра Порошенка).

Відвідуваність Олександра Дехтярчука становить 97% (починаючи з листопада 2014 р.). За цей період народний депутат голосував 793 рази проти лінії фракції (у 19% випадків).

Василь Яніцький (фракція «Блок Петра Порошенка»)

  • Максимально голосує за Бюджет-2016, за відкриті дані, за волонтерство, за декомунізацію, за державне фінансування партій, за добровільне об'єднання територіальних громад, за електронну демократію, за законопроекти для безвізового режиму з ЄС, за недовіру Кабінету Міністрів України, за позбавлення депутатського мандату М. Мартиненка, за поіменне голосування депутатами місцевих рад,  за публічні закупівлі та за реформу науки.
  • Послідовно голосує за електромобілі, за посилення захисту професійної журналістської діяльності, за протидію дискримінації, за реформу державної служби, за реформу енергетичного сектору та за реформу житлово-комунального господарства.
  • Переважно голосує за позачергові вибори Криворізького міського голови, за антимонопольну реформу, за відкликання партіями депутатів місцевих рад, за медіа реформу, за посилений контроль партій над депутатами усіх рівнів та проти відтермінування електронного декларування до 2017 року.
  • Голосує за прозорість власності на ЗМІ і  ніколи не голосує за володіння українською мовою чиновниками та за легалізацію електронної комерції.

«Друзями по голосуванню» Василя Яніцького є народні депутати «Блоку Петра Порошенка» Владислав Сервюков, Григорій Шверк, Дмитро Андрієвський та Степан Кубів, а також Вадим Підберезняк (Народний Фронт).

Відвідуваність Василя Яніцького складає 90% (починаючи з листопада 2014 р.). За цей час народний депутат голосував 816 разів проти лінії фракції (у 21% випадків).

Сергій Євтушок (фракція ВО «Батьківщина»)

  • Максимально голосує за позачергові вибори Криворізького міського голови, за відкликання партіями депутатів місцевих рад, за володіння українською мовою чиновниками, за волонтерство, за декомунізацію, за державне фінансування партій, за легалізацію електронної комерції, за недовіру Кабінету Міністрів України, за позбавлення депутатського мандату М. Мартиненка, за поіменне голосування депутатами місцевих рад, за посилений контроль партій над депутатами усіх рівнів, за посилення захисту професійної журналістської діяльності, за протидію дискримінації, за публічні закупівлі, за реформу державної служби, за реформу науки та проти відтермінування електронного декларування до 2017 року.
  • Послідовно голосує за відкриті дані, за електромобілі, за законопроекти для безвізового режиму з ЄС, за реформу енергетичного сектору та за реформу житлово-комунального господарства.
  • Переважно голосує за антимонопольну реформу, за Бюджет-2016, за добровільне об'єднання територіальних громад, за електронну демократію, за медіа реформу та за прозорість власності на ЗМІ.

Найбільше спільних голосувань у Сергія Євтушка з Юрієм Бабієм (Народний Фронт), Сергієм Березенком (БПП), Давидом Макар’яном (БПП), Тарасом Пастухом (Самопоміч) та заступником голови Верховної Ради Оксаною Сироїд.

Відвідуваність Сергія Євтушка становить 88%. Депутат голосував проти лінії фракції 310 разів (у 8,2% випадків).

Довідково:

Портал «Вони голосують для тебе» був розроблений OpenAustralia Foundation, незалежною позапартійною неприбутковою організацією. Цей портал базується на ідеї та платформі австралійського проекту They Vote For You, який, у свою чергу, створений на основі британського сайту UK Public Whip site (започаткований Francis Irving та Julian Todd у 2003 році). Велика подяка National Democratic Institute (NDI), чиї пожертви зробили можливим розвиток української версії цього міжнародного проекту.

Матеріал підготовлено в рамках Програми USAID “РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво”, що виконується Фондом Східна Європа.