Народні депутати, обрані в мажоритарних округах Житомирської, Кіровоградської, Луганської, Рівненської, Хмельницької та Чернівецької областей під час всіх 37 голосувань за законопроекти про виключення кандидатів у народні депутати України з виборчого списку у багатомандатному окрузі на підставі рішення з’їзду політичної партії (№ 3700) та про відкликання депутата місцевої ради керівному органу партії (№ 3693), на 100% підтримували цю ініціативу. Такі дані аналізу голосувань народних депутатів за вказані законопроекти та підтримку політики "За посилений контроль партій над депутатами всіх рівнів", який можна знайти на порталі "Вони голосують для тебе".

Найменше мажоритарників за підтримку партійного контролю проголосували з Харківської та Дніпроетровської областей.

image22

Законопроект про партійний контроль під номером 3700 кілька разів намагались включити в порядок денний, починаючи з грудня 2015 року, однак голосів не вистачало. 16 лютого 2016 року 238 голосами депутати повернули питання до розгляду і вже за кілька секунд 236 голосами підтримали його за основу та в цілому. Законопроект  №3693, передбачає внесення змін до Закону України "Про статус депутатів місцевих рад", якими надається право відкликання депутата місцевої ради керівному органу партії, який погоджував рішення відповідних зборів (відповідної конференції) про висування виборчого списку кандидатів до відповідно ради був прийнятий вцілому ще 23 грудня 2015 року.

Цікавим є показник голосування позафракційних, котрі найменше підтримали посилений контроль партій над депутатами. Такі депутати розділились: 11 проголосували "так", в той час, як більшість (25) — "ні", "утримались" або ж не голосували взагалі.

Якщо аналізувати голосування в розрізі фракцій, то найчастіше "за" голосували предстаники фрацкцій "Воля народу", Об'єднання "Самопоміч" та Радикальна партія Олега Ляшка, рідше —  фракції "Відродження" та "Опозиційний блок".

Найбільше йшли проти лінії фракції народні депутати від "Блоку Петра Порошенка"  (87 "так" проти 29 "не голосували", 4 "утрималися" та 3 "ні").

23

Нагадаємо, Громадянська мережа ОПОРА засудила прийняття змін до законодавства щодо виключення кандидатів із виборчих списків через грубе і закликала парламент скасувати їх через грубе порушення конституційного права громадян обирати і бути обраними та на підставі фактів порушення Регламенту Верховної Ради України під час його прийняття. А у разі відмови парламенту скасувати своє рішення, закликала Президента застосувати відповідне вето.