Про те, як і на скільки знизиться рівень викидів вуглекислого газу до 2020 року, розповіли під час презентації удосконаленого Плану дій сталого енергетичного розвитку міста Рівного (ПДСЕР). Захід відбувся у рамках Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» (Проект USAID).

В середньому, один мешканець Рівного продукує 2,13 тонн викидів СО2 щорічно. Орієнтовно така ж статистика спостерігається і по інших містах, показники коливаються від 2 до 2,5 тонн на рік. Якщо до цього додати комерційний та приватний транспорт – дані будуть значно більшими. Проте загальна динаміка свідчить про те, що з 2010 по 2014 роки відбулось поступове зниження викидів СО2, в основному – за рахунок зміни у структурі використання енергетичних ресурсів.

Головні тенденції, які спостерігаються у Рівному, – зменшення використання тепла та газу. Поступово зростає рівень споживання альтернативних джерел енергії.

Під час презентації ПДСЕР спеціалісти представили діаграму в розрізі секторів – джерел викидів СО2. Згідно діаграми, значні резерви економії знаходяться не на етапі виробництва чи транспортування енергії, а безпосередньо у споживачів. Сьогодні у місті основним споживачем енергоресурсів є багатоквартирний сектор, тобто пересічні рівняни. Зокрема, найбільший процент припадає на природний газ та теплову енергію, значна частка при цьому йде на опалення.

В основі редакції ПДСЕР лежить розробка нових або доопрацювання існуючих заходів з енергозбереження та енергоефективності, які допоможуть знизити рівень викидів СО2. При цьому запропоновані заходи були розділені на 3 групи: маловитратні, середньовитратні та високозатратні проекти.

Експертна група переглянула усі діючі муніципальні програми Рівного з метою максимально врахувати їх у новому ПДСЕР. Так, до Плану були внесені:

  • Програма облаштування багатоквартирних будинків сучасними засобами обліку й регулювання води;
  • Програма утеплення фасадів житлових будинків на 2015-2019 роки;
  • Зміни до Програми утеплення фасадів житлових будинків на 2015-2019 роки;
  • Програма реформування та розвитку житлово-комунального господарства до 2019 року;
  • Програма енергозбереження та енергоефективності до 2019 року.

У новій редакції Плану враховані заходи, що увійшли до зазначених програм, а також пропозиції, які надійшли від комунальних підприємств. Фактично, представлений документ увібрав усі проекти та програми, які діють в місті щодо питань енергозбереження та енергоефективності, або пов’язані безпосередньо з санацією будівлі.

До числа заходів було включено підвищення енергоефективності у секторі муніципальних будівель, комплексну термомодернізацію бюджетних будівель, впровадження в шкільному навчальному процесі занять на тему енергозбереження та енергоефективності. Окрім цього, до Плану включено комплексну термосанацію 20 житлових будівель, запропоновано конкретні заходи щодо вуличного освітлення та теплопостачання, щодо переходу на відновлювальні джерела енергії тощо.

Фахівці пояснили, що, як наслідок, після впровадження усіх енергозберігаючих заходів до 2020 року місто зменшить викиди вуглекислого газу на 23%. Щодо фінансового забезпечення, то найбільша економія стосуватиметься сфери теплопостачання. 

За додатковою інформацією звертайтесь:
місцевий координатор житлово-комунальних
та енергетичних програм
Громадянської мережі ОПОРА
Ірина Кантарія
тел.: +38 093 726 36 77

Ця інформація для преси стала можлива лише завдяки широкій підтримці американського народу через Агенство Сполучених Штатів Америки з міжнародного розвитку (USAID). Відповідальність за зміст несе Громадянська мережа ОПОРА, що не обов'язково відображає погляди USAID чи Уряду Сполучених Штатів Америки.