Особливостями другого туру виборів міського голови стали: низька явка, незначні порушення та використання «прихованої» реклами. 16 листопада відбулася прес-конференція щодо підсумків повторного голосування на виборах міського голови Рівного.

news 17.11 Rivne 2

Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Рівненській області розповів про підсумки спостереження у другому турі виборів міського голови, основні тенденції дня голосування та порушення, зафіксовані спостерігачами ОПОРИ.

«Ми зафіксували поодинокі випадки порушень. Зокрема, на одну з виборчих дільниць спостерігача Громадянської мережі ОПОРА відмовилися пускати на територію ДВК. Проте після цитування закону опорівцем, спостерігача все ж пустили. Проте зазначили, що спостерігач не матиме права бути присутнім під час підрахунку голосів.», - зазначив Анатолій Бондарчук.

Також у Рівному була зафіксована «прихована агітація» за кандидатів. Так, на вулицях міста Рівне були розміщені біл-борди з написом «Підтримуємо Рівне! 15 листопада – всі на вибори!». Зображення містило таку ж символіку та кольори, які під час виборчої компанії використовував Володимир Хомко. А на одному з Інтернет-порталів була розміщена Google-реклама «Прийди проголосуй!», натиснувши на яку, у новій вкладці відкривалася сторінка «15 листопада вибори нового мера». Ця реклама була виконана у символіці кандидата Дмитра Якимця.

Щодо остаточної явки виборців на повторному голосуванні виборів рівненського міського голови, то вона становила 31,22%. Тобто, з 183 664 осіб проголосували 57 350 виборців, з них 575 осіб проголосували вдома.

«Якщо ж говорити про явку виборців, то вона значно менша, ніж у першому турі. Тобто, рівняни менш активно прийшли на виборчі дільниці. Можливими причинами, на думку ОПОРИ, є те, що рівняни, не прийшовши на виборчі дільниці, продемонстрували свою позицію стосовно кандидатів, які вийшли у другий тур. Або ж рівняни були незадоволені якістю політичної дискусії між кандидатами. Можливо, використання значної кількості брудних технологій, які застосовувались кандидатами, вплинули на те, що частина мешканців міста не захотіли  бути причетним до цього процесу. Тобто виборці, були розчаровані як в кандидатах, так і в методах ведення ними передвиборної компанії» - акцентував пан Анатолій.

Представник ОПОРИ наголосив, що така низька явка виборців у другому турі є загальнонаціональною тенденцією.

У контексті цього, Анатолій Бондарчук розповів, що на ДВК № 560969, що знаходиться на вул. Остафова, 31, (корпус №2 Рівненського державного гуманітарного університету) явка виборців становила всього 191 осіб. Загальна кількість виборців на дільниці - 1599 осіб. Напередодні, адміністрація навчального закладу оголосила 16 листопада Днем самопідготовки. Зазначимо, що 17 листопада - День студента. Вочевидь, така кількість вихідних і зумовила низьку явку студентства на виборчій дільниці.

Окрім цього, під час прес-конференції, ОПОРОЮ були представлені попередні результати повторного голосування на виборах міського голови Рівного. «Ми були присутні під час процесу передачі виборчої документації дільничними виборчими комісіями до територіальної виборчої комісії. Тому, за даними ОПОРИ, перемогу здобув чинний міський голова. Він набрав 64,21% голосів виборців (набрав 36 852 голоси виборців ). Його опонент Дмитро Якимець набрав 32,15% (набрав 18 450 голосів виборців ).»,  - додав Анатолій Бондарчук.

Загалом, суттєвих порушень у день голосування, зафіксовано не було. Надходило  багато інформації про можливі порушення, проте всі вони перевірялись , але, в результаті, не підтверджувались. «Якщо  в загальному оцінювати передвиборну компанію, то можна відмітити, що другий тур пройшов з меншою кількістю брудних технологій», - підсумував координатор виборчих програм ОПОРИ.

За коментарями звертайтеся:
Анатолій Бондарчук
координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Рівненській області
+380969187408
 
(#вибори2015 #elect_ua #opora #опора)
 
Довідково:                                                                                                                             
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android.