Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала перебіг виборчої кампаній у Щербанівській об`єднаній територіальній громаді. Серед усіх зареєстрованих кандидатів 106 – самовисуванці. Кандидати віддають перевагу зовнішній агітаційній рекламі, розповсюдженню листівок, а також практикують спілкування з виборцями «від дверей до дверей».

Проте варто зазначити, що Щербанівська громада знаходиться на окраїні міста Полтава, і наразі є перспективною, оскільки місто розширяється й там відбувається масове будівництво житлових кварталів. У Полтавській області серед тих громад, де вибори відбудуться 24 грудня, це – єдина ОТГ, в якій зустрічаються агітаційні матеріали з ознаками «чорного» піару.

Зазначимо, що 24 грудня вибори відбудуться в Щербанівській сільській об`єднаній територіальній громаді, до якій відносяться села Щербані, Гора, Горбанівка, Нижні Млини, Розсошенці, Тютюнники, Шмиглі, а також Тростянецька сільська рада (села Великий Тростянець, Буланове, Вищі Вільшани, Квіткове, Малий Тростянець, Нижні Вільшани, Пожарна Балка, Сапожине).

СКЛАД ЩЕРБАНІВСЬКОЇ ТВК – 14 ОСІБ

Щербанівська територіальна виборча комісія сформувалась у складі 14 осіб. Із них керівні посади отримали за поданням наступних політичних партій: «Блок Петра Порошенка «Солідарність» (голова комісії Юрій Наріжний), Радикальна партія Олега Ляшка (заступник голови Яна Ніколаєнко), а також «Всеукраїнське об`єднання «Батьківщина» (секретар комісії Ольга Ревенко).

Своє представництво в комісії також отримала політична партія «Об`єднання «Самопоміч» - 2 члени комісії, як й від політсили «Народний фронт». Стільки ж отримали політичні партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» та «Всеукраїнське об`єднання «Батьківщина». По одному представнику в Щербанівській територіальній виборчій отримали наступні політичні сили: Аграрна партія України, Українське об`єднання патріотів – УКРОП, Всеукраїнське об`єднання «Свобода», політична партія «Республика» та Радикальна партія Олега Ляшка.

Згідно із частиною 1 статті 22 Закону України «Про місцеві вибори» склад територіальних виборчих комісій формується за поданнями зареєстрованих у встановленому законом порядку місцевих організацій партій з урахуванням обмежень, встановлених частиною другою статті 12 цього Закону, у кількості не менше 9 і не більше 18 осіб.

ЩЕРБАНІВСЬКА СІЛЬСЬКА ВИБОРЧА КОМІСІЯ УТВОРИЛА 26 ОКРУГІВ

Так, Щербанівська сільська виборча комісія утворила 26 одномандатних виборчих округи з кількістю виборців від 233 у найменшому виборчому окрузі до 675 – у найбільшому.

Згідно з частиною 2 статті 17 Закону України «Про місцеві вибори» для проведення виборів депутатів сільської, селищної ради відповідна сільська, селищна територіальна виборча комісія утворює одномандатні виборчі округи з приблизно рівною кількістю виборців у кожному в кількості, що дорівнює загальному складу відповідної місцевої ради.

Відповідно до утворених одномандатних виборчих округів у Щербанівській громаді в одномандатному виборчому окрузі №1 орієнтована кількість виборців 475, ОВО №2 – 476, ОВО №3 – 533, ОВО №4 – 490, ОВО№5 – 675, ОВО№6 – 652, ОВО №7 – 546, ОВО №8 455, ОВО №9 – 442, ОВО №10 – 309, ОВО №11 – 233, ОВО №12 – 474, ОВО №13 – 397, ОВО №14 – 505, ОВО №15 – 447, ОВО №16 – 444, ОВО №17 – 438, ОВО №18 – 476, ОВО №19 – 519, ОВО №20 – 497, ОВО №21 – 434, ОВО №22 – 484, ОВО №23 – 465, ОВО №24 – 449, ОВО №25 – 407, ОВО №26 – 460 виборців.

Натомість орієнтована кількість виборців у громаді – 12066 осіб.

Таким чином розбіжність у кількості виборців в округах може розцінюватись як недотримання вимоги частини 2 статті 17 Закону «Про місцеві вибори».

ЗАРЕЄСТРОВАНО 10 КАНДИДАТІВ НА ПОСАДУ ГОЛОВИ ТА 226 КАНДИДАТИ У ДЕПУТАТИ ЩЕРБАНІВСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ

Територіальна виборча комісія зареєструвала 10 кандидатів на посаду сільського голови Щербанівської сільської ради. Натомість п`ятеро з них самовисуванці, решта висунуті по представнику від політичних партій «Соціал-демократична партія», «Всеукраїнське об`єднання «Батьківщина», Українське об`єднання патріотів – УКРОП та «Всеукраїнське об`єднання «Свобода».

Відповідно до частини 9 статті 41 Закону України «Про місцеві вибори» територіальна виборча комісія не пізніш як на третій день з дня прийняття документів, зазначених у частині першій статті 38 цього Закону, але не пізніш як за 23 дні до дня голосування приймає рішення про реєстрацію кандидатів у депутати або про відмову в реєстрації кандидата (кандидатів), включених до виборчого списку кандидатів у депутати.

ОПОРА проаналізувала інформацію про кандидатів на посаду сільського голови і згідно результатам аналізу наймолодшому кандидату 27 років, а найстаршому – 57. Вісім кандидатів мають вищу освіту, двоє ж професійну технічну. Усі вісім кандидатів є безпартійними, і лише двоє є членами політичної партії ВО «Свобода» та Українське об`єднання патріотів –УКРОП.

08 12 Poltavska tablica

Серед 226 кандидатів на посаду депутата Щербанівської сільської ради взяло участь у виборчих перегонів 101 самовисуванець а також 11 кандидатів за поданням політичної партії Українське об`єднання патріотів - УКРОП, 17 кандидатів зареєстровано від «СДП», Аграрна партія подала дев`ять кандидатів, від політичної партії «Рідне місто» зареєстрували 15 чоловік, «Наш Край» подав п`ятьох, від «Самопоміч» зареєстровано дев`ять кандидатів, троє кандидатів за поданням Опозиційного блоку, ВО «Батьківщина» подала найбільшу кількість кандидатів – 26. Від «Блок Петра Порошенка «Солідарність» зареєстровано 12 кандидатів, а також 16 від Радикальної партії Олега Ляшка та двоє від ВО «Свобода». Натомість наймолодшому кандидату 21 рік, а найстаршому – 63.

АГІТАЦІЯ З ОЗНАКАМИ «ЧОРНОГО» ПІАРУ ТА ПСУВАННЯ БІГ-БОРДІВ

Серед семи громад, у яких вибори відбудуться 24 грудня, агітація в Щербанівській громаді виявилась найактивнішою. Крім того, серед агітації також є матеріали з ознаками «чорного» піару або псування агітації.

Так, старт виборчої кампанії одного з кандидатів розпочався з того, що його біг-борди, на яких була розміщена агітація, зіпсували. Олександр Русін голова Полтавської обласної організації політичної партії «Патріот» розповів, що на цих виборах вирішили підтримати кандидатуру Віталія Діденка. І для цього політсила обрала розміщення агітаційної реклами на біг-бордах. Проте вони протримались недовго і були зірвані. Про це Русін повідоми на своїй сторінці у Facebook, а потім прокоментував ситуацію представникам Громадянської мережі ОПОРА.

08 12 Poltavska skrin Fb

«Брудні технології вже розпочались на території громади. Окрім того, що зняли наші біг-борди, раніше були вже розклеєні листівки проти нашого кандидата. І це все не дивлячись на те, що ми все робимо по законодавству. Ми зареєструвались у числі перших, відкрили виборчий фонд і з нього проплатили борди. Вони містили вихідні дані, проте, їх зірвали. Наразі ми працюємо «від хати до хати» і просимо людей підтримати нашого кандидата, а також розповсюджуємо листівки, надруковані на принтері з програмою нашого кандидата» - зазначив Олександр Русін.

ОПОРА зв`язалась з начальником відділу комунікації Головного управління Національної поліції в Полтавській області Юрієм Сулаєвим, аби дізнатись, чи були написані заяви до поліції стосовно подібних інцидентів у Полтавській області. Проте нам повідомили, що заяв поки що поліція не отримувала.

Щербанівська громада одна з перших, де кандидати розмістили таку кількість біг-бордів. Адже, в порівнянні з минулими виборами в громадах, цей засіб агітації зазвичай фактично не використовували. Проте, враховуючи те, що громада об`єднається в Полтавському районі, кандидати ведуть себе активніше, у порівнянні з іншими.

Тож на сьогодні по території Щербанівської громади можна зустріти політичну рекламу від кандидатів на посаду сільського голови Валерія Петренко (ВО «Батьківщина») до нещодавно були біг-борди Віталія Діденка (Політична партія «Патріот»), а також кандидатів у депутати від Соціал-демократичної партії Андрія Горба та Анатолія Вертелецького.

08 12 Poltavska bordi

Крім політичної реклами на зовнішніх рекламних носіях, у громаді також були зафіксовані агітаційні намети від політичної сили ВО «Батьківщина». Проте плакати, прикріплені на наметах не містять вихідних даних. Відповідно до пункту 2 статті 56 Закону України «Про місцеві вибори», друкований агітаційний матеріал повинен містити відомості про замовника та установу, що здійснила друк, його тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. Розповсюдження друкованих агітаційних матеріалів без зазначених відомостей забороняється.

08 12 Poltavska namet Batkivshina

Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували також агітацію з ознаками «чорного» піару щодо голови Щербанівської сільської ради Ігора Процика. Ця агітація була поширена у вигляді листівок, що пародіювали офіційне звернення голови сільради з газети.

Спочатку в газеті «Слово Щербанівської громади» на першій сторінці було опубліковане звернення голови Щербанівської сільської ради Ігора Процика. Він говорить про своє балотування, готовність команди, а також закликає кожного громадянина його підтримати.

08 12 Poltavska gazeta

Проте після того, на території громади почали з`являтись нові листівки, які пародіюють звернення голови сільради. Листівка була підписана «бендера Ігор Процик…», а в самому тексті від першої особи зазначено «я мало накрав, то прошу вас про підтримку…» в деяких рядках зустрічається саркастичне викривлення слів «ми з командою йдемо на вибори, щоб приХватизувати ще земель…» і т. д.

08 12 Poltavska listivka

Відповідно до частини 5 статті 60 Закону України «Про місцеві вибори», забороняється розповсюдження завідомо недостовірних відомостей про кандидата, політичну партію або її місцеву організацію - суб’єкта виборчого процесу, а також розповсюдження завідомо недостовірної інформації про підтримку певного кандидата або місцевої організації партії іншими кандидатами, політичними партіями або їх місцевими організаціями.Окрім цього, листівка не містила належних вихідних даних.

Нагадаємо, що вибори у Полтавський області 24 грудня пройдуть відразу у семи громадах: Петрівсько-Роменській сільській, Козельщинській селищній, Машівській селищній, Щербанівській сільській, Оболонській сільській, Заворклянській сільській та Мачухінській сільській об`єднаних територіальних громадах.

Відзначимо, що в Громадянській мережі ОПОРА працює «гаряча лінія», на яку можназвертатися в разі виникнення проблем чи потреби консультацій щодо виборів–(044) 591-44-44(вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори17; #elect_ua; #opora; #опора)