У Полтаві в рамках всеукраїнського туру «#ВиборчаРеформаChallenge», ініціатором якого стали Громадянська мережа ОПОРА спільно з міжнародною фундацією виборчих систем (IFES), обговорили впровадження пропорційної системи з відкритими списками та окреслили недоліки нині чинного виборчого законодавства.

Так, під час публічної дискусії аналітик Громадянської мережі ОПОРА Олександр Неберикут презентував присутнім виборчі системи, запроваджені у світі. Крім того, аналітик проаналізував кожну й підкреслив недоліки та переваги на прикладі багатьох країн світу.

"Фактично до останнього часу, до 90-х років ХХ століття, мажоритарні системи домінували. І, як показує історична практика, практично немає прикладів переходу від пропорційної системи до мажоритарної. Фактично більшість країн переходить від мажоритарної до пропорційної, тому що перша має ряд своїх недоліків. Відповідно зусилля нашого напрямку та експертного середовища, лобістів виборчої реформи, спрямовані на перехід від мажоритарної системи до пропорційної", - зазначив аналітик ОПОРИ.

Радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба зазначила, що на сьогодні вже є три зареєстровані законопроекти та два Виборчі кодекси, які стосуються змін виборчого законодавства. Проте сама реформа наразі залишається непорушною. Фактично це пов’язано з тим, що немає консенсусу у Верховній Раді щодо того, яку виборчу систему обрати.

"Є рекомендації Парламентської асамблеї Ради Європи щодо того, що в Україні слід запровадити пропорційну систему з відкритими регіональними списками. Але вони не знаходять підтримки у народних депутатів", - додала Коцюруба.

IMG 2017 03 17 15 01 33

Представник Громадської організації «Полтавська платформа» Олексій Сердюков додав, що основним недоліком виборчого законодавства є  постійна зміна напередодні самих виборів. Крім того, він прокоментував ситуацію стосовно виборчого законодавства до місцевих рад.

"Розглядаючи ту систему, яка діє зараз на виборах до місцевих рад, як таку, що може розглядатись, як основа чи основна система для виборів до парламенту. Вона має свої недоліки й плюси. На наш погляд, плюсом є те, що вибори міських голів відбуваються у два тури. Це дає змогу побачити нові обличчя. Але є й декілька мінусів. По-перше, відсутність можливості балотуватись шляхом самовисування. По-друге, вона дає змогу маніпулювати результатами. В напрямку того, що після виборів змінюються виборчі списки. Виходить, що на округах працювали одні кандидати, а проходять зовсім інші. Також проблема прослідковується під час розподілу округів, коли кількість виборців відрізняється, а це автоматично ставить кандидатів у нерівні умови", - відзначив він. 

На завершення публічної дискусії присутні заповнили анкети, в яких були запропоновані питання стосовно покращення виборчого законодавства. Адже після завершення публічних дискусій всі напрацьовані результати обговорень будуть систематизовані та передані на розгляд робочій групі з реформування виборчого законодавства, керівництву ВРУ, лідерам фракцій та народним депутатам.