Спостерігач Громадянської мережі ОПОРА повідомив, що ранкове засідання у приміщенні дільниці було проведено в окремій кімнаті, після його закінчення члени комісії залишились там же та планували видавати бюлетені.

За усною домовленістю члени комісії вирішили організувати видачу бюлетенів в одному приміщенні, у той час, коли виборчі скриньки та кабінки для голосування знаходились у коридорі. Контролювати кабінки та скриньки залишились лише один член комісії та спостерігач.

Зауважимо, що згідно Закону України «Про місцеві вибори» частини 4 статті 76: «Приміщення для голосування повинно бути обладнано таким чином, щоб місця видачі виборчих бюлетенів, кабіни для таємного голосування, виборчі скриньки для голосування знаходилися в полі зору членів дільничної виборчої комісії та осіб, які відповідно до цього Закону мають право бути присутніми у приміщенні для голосування».

Тому офіційний спостерігач Громадянської мережі ОПОРА розпочала складати акт про порушення.

POltava Biuletni V Inshomu Prymischenni до

POltava Biuletni V Inshomu Prymischenni доо

У цей час на виборчу дільницю прибула голова Київської районної територіальної виборчої комісії та закликала комісію прийняти рішення, згідно з яким столи, за якими сиділи члени комісії мали бути перенесені у коридор (до виборчих кабінок та скриньок).

Спостерігач також повідомила, що після того, як до ДВК приїздила голова Київської ТВК та повідомила про зміну розташування столів, її почали обвинувачувати у тому, що вона втручається та заважає процесу. Та після повідомлення з боку голови ТВК про те, що у разі порушення Закону України «Про місцеві вибори» та втручання членів комісії, їх склад буде замінено, столи у той же час перенесли до коридору. Наразі ситуація на дільниці виглядає саме так, як показано на фото нижче.

POltava Biuletni V Inshomu Prymischenni posle

POltava Biuletni V Inshomu Prymischenni poslee

 

За коментарями звертайтеся:
Дар’я Черкашина
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Полтавській області
 
(#вибори2015 #elect_ua #opora #опора)
Довідково:                                                                                                                             
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android.