Щонайменше 37 державних службовців та службовців органів місцевого самоврядування в Одеській області мають членство у політичних партіях. Такими є результати дослідження ОПОРИ партійності голів районних державних адміністрацій, їх перших заступників та заступників голів РДА, а також голів районних рад і їх заступників та голів і заступників ОДА і обласних рад.

По Одеській області ОПОРА дослідила партійність 239 посадовців та встановила партійну приналежність 37 з них. Крім того, щодо декількох посадовців інформація є недоступною, хоча спостерігачі ОПОРИ подали запит на її отримання.

13 голів райрад на Одещині є партійними, серед голів РДА – лише один.

Серед партійних голів райрад є члени не лише «БПП «Солідарність», а й «Опозиційного блоку», «Батьківщини», Аграрної партії, партії «Відродження».

Крім того, членами партій є як голова обласної ради, так і обидва його заступники: очільник ради Анатолій Урбанський є членом «БПП «Солідарність», його перший заступник Олег Радковський – «Батьківщини», заступник Юрій Дімчогло – членом «Нашого краю».

Напередодні початку чергових виборів Президента України ОПОРА звертає увагу посадових осіб органів влади усіх рівнів на необхідність неухильного дотримання вимог чинного законодавства та міжнародних стандартів під час виборів. Відповідно до Закону України «Про державну службу» її принципом є недопущення впливу політичних поглядів на дії та рішення державного службовця, а також утримання від демонстрації свого ставлення до політичних партій, демонстрації власних політичних поглядів під час виконання посадових обов’язків. Стаття 10 цього Закону забороняє залучати, використовуючи своє службове становище, державних службовців, посадових осіб місцевого самоврядування, працівників бюджетної сфери, інших осіб до участі у передвиборній агітації, акціях та заходах, що організовуються політичними партіями.

Виборче законодавство встановлює цілу низку обмежень для посадових осіб органів влади усіх рівнів. Зокрема, рівність прав і умов участі у виборчому процесі  забезпечується забороною втручання органів державної влади та органів місцевого самоврядування у виборчий процес. До проблематики рівності прав і умов участі у виборчому процесі належить і неупереджене ставлення органів державної влади та органів місцевого самоврядування, їх службових та посадових осіб до кандидатів на пост Президента України.

Закон України «Про вибори Президента України» встановлює заборону на участь органів влади, їх посадових та службових осіб у передвиборній агітації у робочий час (крім випадків, коли такою особою є кандидат на пост Президента). Кандидатам на пост Президента України, які займають посади в органах влади, не дозволено залучати для передвиборної агітації або використовувати для будь-якої роботи, пов'язаної з проведенням передвиборної агітації, підлеглих їм осіб, службовий транспорт, зв'язок, устаткування, приміщення, інші об'єкти та ресурси за місцем роботи. Їм заборонено також використовувати службові чи виробничі наради, збори колективу для проведення передвиборної агітації. До обмежень також відноситься заборона використання приміщень органів влади для проведення заходів передвиборної агітації, а також розміщення матеріалів агітаційних матеріалів та політичної реклами на будинках та у приміщення органів влади.