На Одещині на виборчих дільницях в Таїровській об'єднаній громаді спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА фіксують спроби видачі бюлетенів особам, які не є виборцями, а також неправомірні рішення комісії під час процесу голосування. Про це повідомляє координатор ОПОРИ в Одеській області.

На ВД № 510685 (с. Лиманка, ж/м "Радужний", 11) присутніми спостерігачами та довіреними особами було виявлено спробу видачі членом комісії виборчого бюлетеня особам, що не є виборцями (дані особи зареєстровано в м. Подільськ Одеської області). На виборчу дільницю було викликано слідчо-оперативну групу, яка затримала трьох осіб та проводить слідчі дії із ними та двома членами комісії.

Також на виборчих дільницях № 510685 (с. Лиманка, ж/м "Радужний", 11) та511449 (с. Лиманка, ж/м "Радужний", 20) зафіксовано видачу виборчих бюлетенів виборцям, які не відносяться до відповідного виборчого округу.

На ВД № 510685 (с. Лиманка, ж/м "Радужний", 11) така ситуація викликала обурення виборців та скандал між ними, кандидатами в депутати по цьому округу та головою комісії.

Під час сутички комісія шляхом голосування видалила з виборчої дільниці кандидата в депутати селищної ради Миколу Богдана (самовисуванець).

Нагадаємо, що члени ДВК не можуть проводити засідання та, відповідно, приймати будь-які рішення під час голосування, оскільки з 08:00 та до 20:00 ДВК відповідають виключно за проведення голосування на виборчій дільниці. Згідно з частиною 17 статті 77 Закону України “Про місцеві вибори” не допускається припинення голосування до закінчення встановленого цим законом часу голосування.

Відповідно до частини 1 статті 77 Закону України “Про місцеві вибори” голосування проводиться з 8 до 20 години без перерви, а частина 2 статті 79 Закону України “Про місцеві вибори” передбачає, що засідання дільничної виборчої комісії починається відразу після закінчення голосування.

Також зафіксовано видалення шляхом голосування спостерігача на ДВК №510706 (с. Сухий Лиман, вул. Чорноморців, 98) через те, що він зробив зауваження виборчій комісії.

Протягом спостереження зафіксовано наступні проблеми із списками виборців:

1) на всіх ДВК мають місце випадки, коли виборці не можуть знайти себе у списку виборців;

2) на виборчих дільницях №510683 (ж/м "Совіньон", пров. Південносанаторний, 2) та №510706 (с. Сухий Лиман, вул. Чорноморців, 98) виборці за своїми адресами фіксують у списках виборців невідомих їм осіб.

Зазначемо, що явка виборців станом на 13:00 становить 19%.