Громадянське суспільство має напрацювати чітку консолідовану позицію щодо того, в чому повинна полягати реформа виборчого законодавства.

Про це йшла мова під час публічної дискусії «#ВиборчаРеформаChallenge» в Одесі у вівторок, 21 березня, організатором якої виступила Громадянська мережа ОПОРА спільно з Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES).

У дискусії з боку організаторів взяли участь: координаторка виборчих та парламентських програм Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська, старший радник з юридичних питань Міжнародної фундації виборчих систем (IFES) Денис Ковриженко, аналітик Громадянської мережі ОПОРА Олександр Клюжев, голова Одеської обласної організації ВГО КВУ.

Так, експерти презентували зміни до Виборчого кодексу та Закону «Про вибори народних депутатів», зокрема відзначивши пропорційну систему з відкритими списками, яка дасть змогу виборцю впливати на якість складу парламенту.

Представники ОПОРИ наголосили на важливості питання реформування виборчого законодавства та відзначили, що результати обговорень у регіонах будуть надані на розгляд робочій групі з реформування виборчого законодавства, а також керівництву Верховної Ради, лідерам фракцій та народним депутатам.

«Ми, громадянське суспільство, маємо напрацювати чітку, консолідовану позицію щодо того, в чому саме має полягати реформа виборчого законодавства, аби максимально зменшити можливість маніпулювання та підміни понять з боку політиків в цьому вкрай важливому сьогодні для України питанні», - підкреслила за підсумками заходу координаторка виборчих та парламентських програм Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська.