На виборчих дільницях на Одещині відзначається недостатня кількість кабінок та скриньок для голосування, але значних порушень не зафіксовано. Про це повідомляють спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА.

Станом на 18:00 на Одещині проголосували 1 668 виборців: 638 на ДВК №510898 (Затишшя), 634 на ДВК №510897 (Затишшя), 117 на ДВК №510895 (Весела Балка), 279 на ДВК №510901 (Торосове). Таким чином, явка склала 50%.

Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА також зафіксували низку порушень. Наприклад, на великих дільницях в Затишші замість 4 великих скриньок наявні тільки по 2, а замість 6 кабінок для голосування - по 4.

На ДВК №510897, яка знаходиться в приміщенні селищної ради Затишшя, зареєстрована скарга на дії члена комісії, який видав виборцю бюлетень 9 округу замість 11.

На ДВК в селі Торосове, де голосування проходить в приміщенні Будинку культури, комісія працює в неопалюваному приміщенні.

За словами спостерігачів, матеріальне забезпечення комісій незадовільне. Місцева влада не забезпечила їх гідними умовами для роботи. Проте порушень, які могли б вплинути на результати виборів, не зафіксовано.

Нагадаємо, що відповідно до ч. 1 ст. 76 Закону України «Про місцеві вибори», голосування проводиться у спеціально відведеному приміщенні, в якому обладнуються у достатній кількості кабіни для таємного голосування та визначаються місця видачі виборчих бюлетенів. Для малих виборчих дільниць кількість таких кабін повинна бути не менше двох, для середніх - не менше чотирьох, для великих - не менше шести.

А згідно з ч. 3 ст. 76 того ж Закону, кожна виборча дільниця забезпечується необхідною кількістю виборчих скриньок - стаціонарних (великих) та переносних (малих). Для голосування використовуються виборчі скриньки, виготовлені з прозорого матеріалу за розмірами, встановленими Центральною виборчою комісією. Кожній виборчій скриньці присвоюється власний номер, який проставляється на цій скриньці. Мала виборча дільниця повинна мати не менше двох стаціонарних виборчих скриньок, середня - не менше чотирьох стаціонарних виборчих скриньок, велика - не менше шести стаціонарних виборчих скриньок. Кожна виборча дільниця повинна мати не менше двох переносних виборчих скриньок.

Нагадаємо, спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА в Одеській області провадять громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах. Закликаємо мешканців Одещини не залишатися байдужими до прозорості виборчого процесу. У разі виявлення порушень виборчого процесу звертайтесь за телефоном гарячої лінії: (044) 591 44 44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 11 та 18 грудня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.