У трьох об'єднаних територіальних громадах, в яких 11 і 18 грудня відбудуться перші вибори, триває процес реєстрації кандидатів у депутати та на посади голів ОТГ. Про це повідомляють спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА в Одеській області.

Станом на 15 листопада, у Затишанській селищній виборчій комісії Захарівського району було зареєстровано понад 40 кандидатів у депутати і одного – на посаду голови громади. Варто зазначити, що тут буде обрано 22 депутати місцевої ради, а вибори відбудуться 11 грудня.

У Ширяївській селищній виборчій комісії Ширяївського району також наразі зареєстрований один кандидат на посаду глави ОТГ. Процес реєстрації кандидатів у депутати триває, а всього їх буде обрано 26. У Коноплянській сільській виборчій комісії Іванівського району процес реєстрації кандидатів не надто активний. Станом на вечір 14 листопада документи не подав жоден кандидат. Всього до цієї сільради має бути обрано 22 депутати. В обидвох громадах вибори мають відбутися 18 грудня, проте, спостерігачі відзначають певні складнощі з реалізацією виборчого процесу.

Так, через зрив сесії Ширяївської районної ради виборча комісія досі не отримала субвенцію з держбюджету на організацію і проведення виборів. Ситуація буде вирішена цього тижня, однак тільки після втручання вищих органів влади, оскільки проведення виборів в ОТГ опинилося під загрозою зриву. До того ж, станом на 14 листопада, у виборчій комісії досі були відсутні телефонний зв'язок та інтернет.

У Коноплянській громаді ще минулого тижня виникли складнощі з реєстрацією територіальної виборчої комісії. На нараді в Іванівці, яку оперативно провели за участю консультантів Асоціації міст України, голови районної ради Олександра Безпалого, а також державного реєстратора, голови районної ТВК і голови Коноплянської сільради Олександра Волошина, були вироблені механізми вирішення цієї проблеми. У підсумку необхідні зміни до Єдиного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців були внесені тільки в кінці минулого тижня. Втім, на цьому складнощі в громаді не закінчилися. Як повідомив голова Коноплянської сільради Олександр Волошин, існує загроза повторних виборів. «Представники села Калинівка тепер погрожують повторними виборами і повторною реєстрацією, позаяк тут зажадали змінити виборчі округи. Однак на засіданні виборчої комісії 14 листопада в цьому було відмовлено, бо законодавчо допустимі терміни зміни округів вже пройшли», - наголосив він.

Як повідомлялося раніше, Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман нагадав чиновникам усіх рівнів, що зрив створення об'єднаних територіальних громад в Україні є неприпустимим, тому цей процес знаходиться на контролі уряду.

Також варто зазначити, що експерти Одеського «Комітету виборців України» проведуть тренінги для членів виборчих комісій в об’єднаних територіальних громадах.

Нагадуємо, спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА в Одеській області провадять громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах. Закликаємо мешканців Одещини не залишатися байдужими до прозорості виборчого процесу. У разі виявлення порушень виборчого процесу звертайтесь за телефоном гарячої лінії: (044) 591 44 44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 11 та 18 грудня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.