У Миколаївській області парламентські партії збільшили витрати на фінансування статутної діяльності в третьому кварталі 2018 року. За три місяці до офіційного старту виборчого процесу партії почали більше витрачати на політичну рекламу та соціальну допомогу. Таке дослідження фінансових партійних звітів Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) провела Громадянська мережа  ОПОРА.

Найбільш послідовним виявився обласний осередок політичної партії ВО «Батьківщина», який у партійних звітах показує нульові витрати, хоча спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА фіксують відносно активну діяльність партії в області, включаючи організацію мітингів, розповсюдження зовнішньої реклами, встановлення агітаційних наметів та функціонування партійної структури.

«Народний фронт» витрачає на свою статутну діяльність в середньому 450 тисяч гривень за квартал, і напрямки витрат партії протягом 2018 року теж послідовні. Переважна більшість стосується витрат на заробітні плати та оренду приміщень.

Партія «БПП «Солідарність», починаючи з першого кварталу, збільшувала свої видатки в середньому на 100 тисяч гривень. Аналіз показує, що, крім витрат на зарплати і оренду приміщень, партія направила приблизно 43 тисяч гривень у третьому кварталі на соціальну допомогу, хоча до цього подібні витрати не перевищували 3 тисяч гривень.

Звіт «Опозиційного блоку» протягом перших двох кварталів показував нульові витрати на статутну діяльність, а вже у третьому кварталі партія витратила 412 тисяч гривень на заробітну плату та оренду.

Об’єднання «Самопоміч» у третьому збільшило витрати на 69 тисяч гривень (в порівнянні з першим кварталом). Окрім цього, аналіз показує, що на 90% збільшились витрати на заробітні плати та на 65% − витрати на політичну рекламу, і в третьому кварталі вони становлять 53 тисяч гривень.

Найбільший стрибок спостерігається у Радикальній партії, яка збільшила свої витрати на статутну діяльність у третьому кварталі до 220 тисяч гривень. Слід зазначити, що дані видатки стосувались виключно заробітної плати та політичної реклами. Наприклад, на рекламу партія витратила 155 тисяч гривень.

06 12 Statytna dijalnist

«І хоча поняття «статутна діяльність партій» законодавчо не врегульоване, вкрай важливо, щоб бюджетні кошти витрачались на розвиток сталої партійної системи, а не на підтримку дочасної виборчої кампанії. Політичні партії повинні пам’ятати, що однією з підстав для припинення державного фінансування є встановлення факту витрат коштів на участь у виборах або на цілі, не пов’язані зі здійсненням статутної діяльності», − наголошує координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами в Миколаївській області.   

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)