Контролювати голосування місцевих депутатів не виходячи з дому може кожен лучанин і не тільки. Як це можливо? Дуже просто. Тримайте лайфхак від ОПОРИ. 

Для того, щоб оперативно дізнаватись інформацію про голосування обранців луцької громади під час сесій, вам знадобиться лише три речі: комп’ютер, інтернет і інструмент під назвою lutsk.rada4you.org («Вони голосують для тебе»). Наведу найпростіший приклад, як це працює. 

Скориставшись інструментом «Вони голосують для тебе» за досить короткий проміжок часу дізнаємось, що депутат Петро Бойко з фракції «Українського об’єднання патріотів» є представником ради, який з-поміж усіх своїх колег по депутатському корпусу підтримав найбільшу кількість проектів рішень, що розглядались на сесіях – 80%. Натомість, депутат, що входить у фракцію «БПП «Солідарність» найменше разів натискав у сесійній залі кнопку «За» і, таким чином, підтримав лише 29% від усіх проектів рішень.

Бойко Петро Павлович

Так само швидко ми довідуємося, що депутати Луцької міської ради вкрай рідко голосують проти рішень порядку денного. Так, абсолютним рекордсменом знаходимо Андрія Козюру (фракція ВО «Батьківщина»), який жодного разу від початку набуття повноважень нинішнього скликання ради не натискав кнопку «Проти». І навпаки, найчастіше проти проектів рішень голосував Павло Данильчук (фракція «Громадського руху «Народний контроль»). Він не підтримав 3,4% усіх рішень ради.

Коли депутати не можуть знайти компроміс між «За» та «Проти», вони зазвичай натискають кнопку «Утримався». Так, найчастіше утримується від голосувань у раді депутат від фракції «Об’єднання «Самопоміч» Тарас Шляхтич– у 12% випадків. Разом з тим, депутат від фракції ВО «Батьківщина» Валерій Бондарук найрідше натискає кнопку «Утримався» - у 0,3% випадків.
 

Шляхтич Тарас ВасильовичБондарук Валерій Анатолійович


Окрім «Утримався» депутати також можуть взагалі не голосувати за проект рішення. Завдяки інструменту ОПОРИ ми отримуємо інформацію про те, що депутат від фракції ВО «Свобода» Микола Романюк не голосує при розгляді кожного п’ятого проекту рішень – 20%. Найрідше не натискає жодної кнопки у залі засідань представниця фракції «Українське об’єднання патріотів» Юлія Дацюк– у 4,2% випадків.
 

Романюк Микола ПетровичДацюк Юлія Миколаївна


Завдяки платформі «Вони голосують для тебе» нам також досить легко визначити, хто з депутатів Луцької міської ради найчастіше відсутній у залі під час голосувань. Найбільшим прогульником виявився представник фракції «БПП «Солідарність» Артем Запотоцький, який був відсутній під час голосувань за 63% проектів рішень. І навпаки, найчастіше присутній під час голосувань член фракції «Українського об’єднання патріотів» Петро Бойко. Він був відсутній під час голосувань за 4,1% проектів рішень.

Запотоцький Артем Олександрович

Отож, як бачимо, контролювати своїх обранців дуже легко, варто лише скористатись дієвими інструментами.

 

Нагадаємо, що портали створені для 6 міст, а саме: