Районні суди Миколаївської області в аналогічних випадках застосовують різне  тлумачення норм Закону України “Про місцеві вибори”. Так, Березнегуватський районний суд 11 грудня задовольнив позов кандидата у депутати до Широківської об’єднаної громади Віктора Мушина, реєстрацію якого виборча комісія скасувала через порушення статті 35 Закону України «Про місцеві вибори». У той же час Доманівський районний суд раніше відмовив кандидатці на посаду сільського голови Прибузької ОТГ Олександрі Сохань у задоволенні аналогічного позову.

Віктор Мушин висунувся кандидатом у депутати від місцевої організації партії "Блок Петра Порошенка "Солідарність", залишаючись у списках кандидатів у депутати Снігурівської районної ради на місцевих виборах 2015 року від місцевої організації партії "Наш край".

Частина 5 статті 35 Закону України «Про місцеві вибори» передбачає, що особа може одночасно бути висунута кандидатом у депутати місцевих рад, кандидатом на посаду сільського, селищного, міського голови або старости шляхом висування місцевою організацією лише однієї політичної партії або лише шляхом самовисування.

Місцева організація партії «Наш край» подала скаргу до Широківської виборчої комісії, і ТВК  скасувала реєстрацію кандидата. Віктор Мушин звернувся з позовом до суду щодо відновлення реєстрації.

Березнегуватський районний суд задовольнив позов та зобов’язав комісію поновити реєстрацію Мушина, аргументуючи тим, що виборчий процес місцевих виборів 2015 року вже закінчився, а вибори 2015 року до Снігурівської районної ради і вибори у 2017 році до Широківської сільської ради охоплюють два різні виборчі процеси, тому суд не бачить порушення 5 частини 35 статті.

"Однозначно місцеві виборчі процеси різних років пов’язані, адже кандидат на виборах 24 грудня залишається кандидатом на виборах 2015 року іншого рівня ради і може в подальшому замінити депутата по списку партії. Отже, особа залишається висуванцем відповідної політичної партії на виборах 2015 року і не може висуватись іншою партією на виборах 2017 року, не скасувавши свою попередню реєстрацію", - зазначив координатор громадського спостереження Громадянської мережі ОПОРА у Миколаївській області.

Додамо також, що раніше Доманівський районний суд Миколаївської області відмовив у задоволенні позову кандидатки на посаду Прибузького сільського голови від Аграрної партії України Олександри Сохань, реєстрацію якої виборча комісія  також скасувала за порушення частини 5 статті 35 Закону України «Про місцеві вибори»: кандидатка у 2015 році балотувалась до Доманівської районної ради від "Блоку Петра Порошенка".

Як зазначає представник ОПОРИ, великим ризиком залишається вибірковість застосування цієї норми закону суб’єктами виборчого процесу, адже є можливість її використання для умисного скасування реєстрації окремих кандидатів.

У Прибузькій та Широківській об’єднаних громадах реєстрація кандидатів скасовувалась за скаргами місцевих організацій «Блок Петра Порошенка "Солідарність" та "Наш край". Згідно з частиною 8 статті 43 ЗУ "Про місцеві вибори" територіальні виборчі комісії подають списки зареєстрованих кандидатів до ЦВК, остання за результатами опрацювання відомостей, у разі виявлення фактів порушення кандидатами вимог частин 4, 5 статті 35 цього Закону, інформує про це відповідні територіальні виборчі комісії.

"Але по факту на виборах до сільських та селищних ОТГ Центральна виборча комісія не повідомляє сільські та селищні виборчі комісії про факти порушення статті 35. В свою чергу, виборчі комісії об’єднаних громад ігнорують перевірку списків кандидатів щодо можливого порушення цієї статті, оскільки Закон по факту їх не зобов’язує це робити", - відзначив в ОПОРІ. 

Як зазначає радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА, на сьогодні в Україні спостерігається неоднаковість судової практики щодо застосування норм статті 35 Закону України "Про місцеві вибори" у випадках, коли особа залишається в списках кандидатів по багатомандатному виборчому округу до місцевих рад, що обиралися на чергових виборах у 2015 році, та одночасно висувається від іншої політичної сили на перших виборах в ОТГ.

"На нашу думку, крапку в дискусії повинен поставити Верховний Суд, до компетенції якого належить забезпечення єдності судової практики", - сказала вона. 

Відзначимо, що в Громадянській мережі ОПОРА працює «гаряча лінія», на яку можна звертатися в разі виникнення проблем чи потреби консультацій щодо виборів – (044) 591-44-44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори17; #elect_ua; #opora; #опора)