Миколаїв, Черкаси, Запоріжжя набрали таку ж кількість балів як і 2015 році, чим не покращили свої позиції у загальному рейтингу.

indeх mykolaiv

«За чотири роки міста прогресують, повільно, але все ж таки йдуть вперед. Це зумовлено різними причинами: нові вимоги законодавства, застосування добрих практик у своїй роботі, приходом до влади нових облич», – зазначила координатор вимірювання у Миколаївській області, Олена Заворотченко.

Таким чином майже усі муніципалітети покращили свої результати у порівнянні з минулими роками: Ужгород, Полтава, Кропивницький, Чернігів, Рівне, Тернопіль, Хмельницький.

Миколаїв, Черкаси, Запоріжжя набрали таку ж кількість балів як і 2015 році, чим не покращили свої позиції у загальному рейтингу.

ПоказникиДніпра, Одеси, Житомира опустилисьпорівняно з рейтингом 2015 року.

Лідерами вже протягом 3 років є Луцьк, Івано-Франківськ,Вінниця, Київ, Львів.

У 2016 році Миколаївська міська рада з показником 57% зайняла тринадцяте місце серед 22 міських рад, відставши на 0,8% від Рівненської та випередивши на 0,6 % Херсонську міську раду.  В минулому році міська рада мала також 57% і низький рівень публічності, проте займала сьоме місце в загальному рейтингу. Це свідчить про те, що за рік загальний рівень публічності миколаївської влади  не змінився, проте інші міста зробили крок вперед, тим самим посунувши її на тринадцяте місце.

Розглядаючи результати по кожному із суб’єктів дослідження, слід відмітити, що найвищим є показник публічності міського голови – 62%, у порівнянні з минулорічним 58%, який дозволяє йому перетнути межу задовільного рівня публічності. Показник публічності виконавчих органів також збільшився, з 59% у минулому році до 61% у цьому і також переходить межу задовільного рівня.

Найменш публічним є депутатський корпус, який з показником 49% проти 53% у минулому році, втратив 4% публічності.

Отже, приріст показників міського голови та виконавчих органів, не змогли підняти Миколаївську міську раду на більш високе місце у рейтингу через низький рівень публічності депутатського корпусу.

У порівнянні з минулим роком, Олександром Сєнкевичем були ініційовані громадські слухання, а також проведено звітування про свою діяльність за перших сто днів роботи.

Рівень публічності виконавчих органів зріс лише на 3% у порівнянні з минулим. Враховуючи зміни до законодавства, які відбулись протягом цього року, було додатково досліджено використання системи  PROZORRO міською радою, розміщення інформації у форматі відкритих даних, функціонування системи електронних петицій.

Найменшу кількість балів виконавчі органи отримали по таким індикаторам: рішення та документація виконавчих органів – 49 %, комунальне майно та земля муніципалітету – 43,5%, доступ до публічної інформації– 53,7 %, основні програмні (концептуальні) документи муніципалітету – 54%. Найбільшу кількість балів по таким: інформація про виконавчі органи та їх керівників – 76, 6%, участь громадськості – 76,6 %, регуляторна політика – 100%.

Депутатський корпус з показником 48% є найменш публічним та займає лише 17-те місце у загальному рейтингу публічності депутатів із 22 міських рад. Основними тенденціями є відсутність вичерпної інформації про депутатів, відсутність інформації про майновий стан депутатів, відсутність таких же даних про секретаря міської ради, не завжди дотримання строків по попередньому розміщенню проектів рішень міської ради на наступну сесію, відсутність інформації про реєстрацію депутатів на пленарних засіданнях на веб-сайті. Регламентом Миколаївської міської ради 7 скликання, визначено процедуру звітування депутатів перед громадою.

Згідно з ч.1 ст.12 Регламенту Миколаївської міської ради – депутат Ради періодично, але не рідше одного разу на рік, зобов'язаний звітувати про свою роботу перед виборцями територіальної громади міста Миколаєва, відповідного виборчого округу, об'єднаннями громадян. Ч.3 ст. 12 Регламенту визначено, що депутати мають прозвітувати протягом першого кварталу наступного року за звітним, тобто звітування відбуватиметься у січні-березні 2017 року, що прямо суперечить ч.1. 

У зв’язку з цим, що не було можливості оцінити більшість питань, які розкривають рівень публічності депутатів міської ради, адже жоден з них ще не прозвітував. 

У 2014 році Миколаїв зайняв 6 місце із результатом 54%, у 2015 – 7 місце і 57%, 2016 – 13 місце і 57%.

Описовий звіт за підсумками вимірювання 2016 року з рекомендаціями, буде розміщено на сайті  publicityindex.org. та переданий до Миколаївської міської ради. Сподіваємось, що наші рекомендації буде враховано і у 2017 році індекс публічності Миколаївської міської ради значно зросте та подолає бар’єр задовільного рівня і стане публічним.