У Миколаївській області в неділю, 18 грудня, проходять перші вибори депутатів та голів об’єднаних громад. Вибори відбуваються у 14 громадах: Куцурубській (Очаківський район), Кам’яномостівській (Первомайський район), Ольшанській, Нечаянській  та Веснянській (Миколаївський район), Доманівській (Доманівський район), Бузькій (Вознесенський район), Шевченківській, Галицинівській  та Воскресенській (Вітовський район), Веселинівській (Веселинівський район), Коблівській (Березанський район), Благодатненській (Арбузинський район) та Баштанській (Баштанський район). 1 117 кандидатів у депутати  та 62 кандидати у міські, селищні, сільські голови балотуються у 14 громадах.

На дільниці №480308 кандидат у депутати Ігор Мількат після голосування сфотографувався з виборчим бюлетенем біля виборчої скриньки. Фотографував виборчий бюлетень спостерігач від організації «Громадська думка». На бюлетені було видно результати волевиявлення. Спостерігач Громадянської мережі ОПОРА зробив зауваження щодо таємниці голосування. Кандидат прокоментував, що фото зроблено для опублікування на сайті та запевнив, що результат волевиявлення буде приховано за допомогою фоторедактора.

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що згідно з частиною 1 статті 7 Закону України "про Місцеві вибори": фотографування, відеофіксація в будь-який спосіб результатів волевиявлення виборців у кабіні для таємного голосування, а також демонстрація виборцем результатів волевиявлення у приміщенні для голосування забороняються і є порушенням таємниці голосування.

Відповідно до статті 159 Кримінального кодексу України, умисне порушення таємниці голосування під час проведення виборів або референдуму, що виявилося у розголошенні змісту волевиявлення громадянина, який взяв участь у виборах або референдумі, карається штрафом від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.

У разі виявлення порушень виборчого процесу звертайтесь за телефоном гарячої лінії ОПОРИ:

044 591 44 44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

 
За коментарями звертайтесь:
 

Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 11 та 18 грудня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський