За повідомленням спостерігачів ОПОРИ, Старосамбірська районна виборча комісія відмовила у реєстрації місцевому осередку політичної партії «Наш край». Причиною стало недотримання партією гендерної квоти.

Список політичної партії до Старосамбірської районної ради налічує 15 кандидатів, і всі вони є представниками чоловічої статі. Районна виборча комісія, керуючись статтею 4 ЗУ «Про місцеві вибори» вирішила відмовити у реєстрації такого списку, адже не дотримано норми про те, що щонайменше 30% від загальної кількості кандидатів у списку повинні бути представниками іншої статті.

Нагадаємо також, що 23 вересня Центральна виборча комісія прийняла постанову №362, якою де факто нівелює гендерну квоту, передбачену Законом. У своєму роз’ясненні, ЦВК визначає, що недотримання квоти не є підставою для відмови в реєстрації кандидатів в депутати. Два суди, до яких зверталися представники різних політичних партій для оскарження рішення ЦВК, винесли протилежні рішення. Таким чином, комісії ще більше заплуталися у реалізації цієї норми.

Спостерігачі ОПОРИ продовжують відслідковувати ситуацію у Старому Самборі. У осередку партії повідомили, що вважають рішення районної комісії неправомірним та оскаржуватимуть його у суді.

За коментарями звертайтеся:
Ірина Швець, офіс Громадянської мережі ОПОРА у Львові – 032 254 61 63.
 
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.