Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували агітацію кандидата у депутати Львівської міської ради від політичної партії «Громадянська позиція» Назара Палідовича,  що супроводжувалася безкоштовною роздачею хлібобулочних виробів людям пенсійного віку.

Активні виборці сьогодні зателефонували спостерігачам Громадянської мережі ОПОРА та повідомили про роздачу продуктових пакетів кандидатом в депутати. Окрім булки-«плетенки» та батона,  у пакеті пенсіонерам роздавали агітаційні матеріали з інформацією про кандидата – директора ТзОВ «Галицька здоба» Назара Палідовича. Кандидат балотується від політичної партії «Громадянська позиція» до Львівської міської ради.

01 10 Lviv

01 10 Lviv2

Спостерігачі ОПОРИ зафіксували факт підкупу на камеру. Представники кандидата відмовилися від коментарів та порадили звернутися безпосередньо до кандидата, який знаходився неподалік. Назар Палідович розповів, що, на його переконання, роздача хлібобулочних виробів – це не підкуп виборців, а соціальна акція для пенсіонерів.

Представники ОПОРИ звернулися до пенсіонерки, яка отримала такий пакет з проханням ознайомитися з вмістом і виявили там хліб, «плетенку» та агітаційний буклет з прізвищем та фото самого кандидата. Після цього факт роздачі пакетів припинився,  однак представники «Галицької здоби»  пропонували пенсіонерам, які підходили на зазначений час, трохи почекати, чи підійти пізніше, коли спостерігачі відійдуть.

За кілька хвилин під'їхали представники поліції, яких викликала мешканка сусіднього будинку. Спостерігачі ОПОРИ написали відповідну заяву в райвідділі міліції про вчинене правопорушення. За інформацією з міського управління міліції, кандидата вже викликали на допит для надання пояснень.

Нагадуємо, що відповідно до ч.2 ст.160 Кримінального кодексу пропозиція, обіцянка або надання виборцю неправомірної вигоди за вчинення або невчинення будь-яких дій, пов’язаних з реалізацією ним свого виборчого права (голосування за окремого кандидата на виборах, кандидатів від політичної партії, місцевої організації політичної партії або відмова від такого голосування), караються обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років.

Разом з тим, виборці, які приймають такі пропозиції, обіцянки неправомірної вигоди за вчинення чи невчинення будь-яких дій, пов’язаних з безпосередньою реалізацією ним свого виборчого права або права голосу для себе чи третьої особи, незалежно від фактичного волевиявлення особи та результатів голосування можуть бути покарані штрафом від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на той самий строк.

За коментарями звертайтеся:
Ірина Швець, офіс Громадянської мережі ОПОРА у Львові – 032 254 61 63.
 

Моніторинг парламенту | Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.