Хоч ЦВК своїм рішенням практично знівелювало обов’язковість гендерної квоти, проте очікування виборців щодо рівномірного представлення двох статей у виборчих списках залишилося. Експерти Громадянської мережі ОПОРА проаналізували, чи дотрималися партії, які балотуватимуться до Львівської міської ради,  гендерного балансу.

Частина третя статті 4 Закону України  «Про місцеві вибори» визначає, що представництво осіб однієї статі у виборчих списках кандидатів у депутати місцевих рад у багатомандатних виборчих округах має становити не менше 30% загальної кількості кандидатів у виборчому списку. Іншими словами, щонайменше третина округів, де партія висуває кандидатів, мала б закріплюватися за жінками (у разі домінування у списку чоловіків) чи за чоловіками (у разі переважання жінок).

Проте, 23 вересня Центральна виборча комісія прийняла постанову №362, якою де факто нівелює гендерну квоту, передбачену Законом. У своєму роз’ясненні, ЦВК визначає, що недотримання квоти не є підставою для відмови в реєстрації кандидатів в депутати. Попри те, що кандидатів від, наприклад, суто «чоловічої» партії таки зареєструють, очікування виборців щодо забезпеченнями суб’єктами гендерного балансу не змінилися.

На прикладі політичних партій, які одні з перших оприлюднили свої списки кандидатів до Львівської міської ради, Громадянська мережа ОПОРА вирішила проаналізувати, чи дотримуються суб’єкти виборчого процесу гендерного балансу. До вибірки увійшли місцеві організації партій ВО «Батьківщина», «Об’єднання «САМОПОМІЧ», «Громадянська позиція», «Народний контроль», Блоку Петра Порошенка «Солідарність» та Української Галицької партії.

Як видно з таблиці, практично всі політичні партії висунули кандидатів у 64-х виборчих округах Львова. Середнє представлення жінок у списках партій варіюється від 29% до майже 37%. Це означає, що місцеві осередки партій дотрималися гендерного балансу серед своїх кандидатів. Щоправда, серед лідерів списків (кандидатів №1) одні лише чоловіки – Андрій Садовий, Тарас Чолій, Анатолій Забарило, Петро Адамик, Валерій Веремчук    та Михайло Мужилівський.

Політична партія

Жінок-кандидатів

Всього кандидатів

%

ВО «Батьківщина

19

65

29,23%

«Громадянська позиція»

24

65

36,92%

«Народний контроль»

21

65

32,31%

«Самопоміч»

24

65

36,92%

БПП «Солідарність»

20

65

30,77%

УГП

14

41

34,15%

Таким чином, шість політичних партій, що балотуватимуться до Львівської міської ради, дотрималися гендерної квоти, незважаючи на те, що ЦВК своїм рішенням її знівелювало.  Закликаємо також інші партії-суб’єкти виборчого процесу не знехтувати нормами закону та забезпечити рівномірне представлення двох статей у своїх виборчих списках.

За коментарями звертайтеся:
Ірина Швець, офіс Громадянської мережі ОПОРА у Львові – 032 254 61 63.
 
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.