Зі стартом виборчого процесу Громадянська мережа ОПОРА розпочала довготермінове спостереження за перебігом виборів у Львівській області. Перші підсумки моніторингу мережа презентувала під час прес-конференції 17 вересня.

 

За словами довготермінового спостерігача ОПОРИ Наталії Радиш, усі територіальні виборчі комісії області розпочали свою роботу вчасно, провівши засідання 7-8 вересня. Негативом є не надто швидка реакція органів державної влади та місцевого самоврядування на укомплектування ТВК технічними засобами: виділення приміщення, обладнання, телефонних ліній тощо. Через це робота щодо прийому подань, яка розпочалася через два дні, була ускладненою. На це також вплинув і не надто високий рівень підготовки членів ТВК, адже частка недосвідчених членів районних комісій складає бл. 70%. Винятком є Львівська міська та обласна комісії, де працюватиме лише третина новачків.

Основним випробуванням для членів комісій стало формування складів комісій нижчого рівня. Проводилося лише для двох міських комісій – Яворівської та Новояворівської, де кількість подань перевищувала необхідний склад комісій. Решта ТВК не проводили жеребкування, хоча списки для цього поформували. Слід зауважити, що при цьому застосовувалися неоднакові процедури. Так, наприклад, у Турківській та Жидачівській районній ТВК список суб’єктів подання формували відповідно до процедури за алфавітом, у інших – за датою здійснення подання.

Найбільшу кількість подань, а відповідно і найбільше представлення у ТВК нижчого рівня, як і у районних, отримають ВО «Батьківщина» та БПП «Солідарність». Більше подань було здійснено у міські виборчі комісії, у той час як сільські та селищні ТВК довелося укомплектовувати з подань голів відповідних районних комісій, аби «назбирати» хоча б мінімально потрібний склад. Наталія Радиш додає: «Зважаючи на таку в’ялу активність політичних сил у поданні кандидатур до складу територіальних виборчих комісій, можемо прогнозувати, що ці ТВК стикнуться зі схожими проблемами на етапі формування ДВК. Особливо ця проблема може загостритися на етапі формування більше 2 000 дільничних комісій».

Відслідковували спостерігачі і публічний аспект виборчого процесу. Тут відзначають передчасний старт виборчої кампанії та акцентування на всеукраїнських гаслах. Інформаційний директор Громадянської мережі ОПОРА у Львові Ірина Швець розповідає: «Навряд чи партії не розуміють повноважень та сфери відповідальності органів місцевого самоврядування, скоріше – вони навмисно проводять такі виборчі маніпуляції, аби місцеві осередки могли скористатися з іміджу всеукраїнської партії».

Виборці на цьому етапі дуже чутливі до маніпуляцій, адже в більшості вони слабо орієнтуються в нових нормах виборчого законодавства. Форма нового бюлетеня також викликає багато запитань, як і сама процедура голосування. Існуюче законодавство також не передбачає процедури зміни місця голосування, як це застосовувалося на президентських та парламентських виборах. Окрім цього, процедуру не врегульовано й для вимушених внутрішніх переселенців з Криму та Донбасу, які вже більше року мешкають на території інших адміністративних одиниць. Таким чином, ці особи, хоч і зареєстровані за місцем проживання, проте позбавлені права голосу, що суперечить як Конституції України, так і ряду міжнародних стандартів щодо рівного виборчого права.

За коментарями звертайтеся:
Ірина Швець, офіс Громадянської мережі ОПОРА у Львові – 032 254 61 63.
 
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.