9 січня партійці львівського осередку ВО «Батьківщина» спільно з громадським активістами передали військовим різдвяні страви та теплі речі. У пакунках для бійців були календарі з фото Юлії Тимошенко та партійні газети.

На сторінці «Батьківщина Львівщини» у Facebook з’явився допис про те, що партійці обласного осередку ВО «Батьківщина» разом з громадською організацією «Батальйон відважних жінок» передали різдвяні подарунки воїнам ООС (Операції об’єднаних сил — колишня АТО). На фото під публікацією можна розгледіти, що окрім різдвяних страв та теплих речей до пакунків поклали календарі з фото Юлії Тимошенко та привітанням від її імені, а також партійні газети.

10.01.2019 news Lviv PrntScr Batkivtshyna zibrala podarunky vijskovym

Варто зазначити, що однією з засновниць «Батальйону відважних жінок» є Ганна Гулій, яку ВО «Батьківщина» у публікаціях на офіційному сайті неодноразово називала представницею партії або «батьківщинівкою». 

Прес-секретар обласної організації ВО «Батьківщина» Руслан Заєць повідомив, що передачу зібрали з ініціативи «Батальйону відважних жінок», до якої входять деякі партійці «Батьківщини». На питання, чому до пакунків поклали календарі з зображенням Юлії Тимошенко та партійні газети, прес-секретар відповів, що бійці просили літературу українською мовою.

10.01.2019 news Lviv Batkivtshyna zibrala podarunky vijskovym

Фото зі сторінки «Батьківщина Львівщини» у Facebook

Громадянська мережа ОПОРА і раніше фіксувала випадки залучення громадських організацій для непрямої агітації за потенційного кандидата або для посилення впізнаваності політичної партії. Наприклад, 21 грудня «Молодіжне крило Олега Ляшка» повідомляло у Facebook про роздачу подарунків дітям, чиї батьки беруть участь у війні та висловлювало сподівання про прихід до влади команди Радикальної Партії Олег Ляшко. Подібну практику також використовує політична партія «Об’єднання «Самопоміч». Її однойменна громадська організація регулярно проводить заходи для різних соціальних груп, що підвищують впізнаваність партії. Однак фактів агітації під час цих заходів не зафіксовано.

10.01.2019 news Lviv PrntScr Molodijne krylo Liashka

«Використання громадських об'єднань із назвами, співзвучними до назви партії, або ж об'єднань, що є наближеними до партій з метою непрямої агітації, є недобросовісною практикою. Водночас, з точки зору закону, немає значення від чийого імені: громадської організації або партії, ведеться агітація, оскільки здійснюється з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата на пост Президента України», —  зазначає координатор спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА у Львівській області.

Радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА також нагадує: «Допоки партії не висунули свою кандидатуру на пост Президента, вони не є суб'єктами виборчого процесу та їх дії, відповідно до статті 57 Закону України «Про вибори Президента України», агітаційними вважатися не можуть. Однак, з наступного дня після реєстрації Центральною виборчою комісією кандидата в Президенти від партії, подібні дії вважатимуться передвиборчою агітацією. Адже відповідно до частини 1 статті 58 цього ж Закону передвиборна агітація це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата на пост Президента України».

Нагадаємо, ні Юлія Тимошенко, ні Олег Ляшко ще не подали документи до Центральної виборчої комісії для реєстрації кандидатами на пост Президента під час виборів 31 березня 2019 року.

За коментарями звертайтесь: