Виборча компанія офіційно стартувала 31 грудня 2018 року. Закон України «Про вибори Президента України» прямо пов’язує можливість розпочати передвиборну агітацію із датою реєстрації особи кандидатом на пост Президента України у ЦВК.

Так, постановою ЦВК №14 від 4 січня 2019 року було зареєстровано кандидата на пост Президента України Ігоря Шевченка. Тож офіційно для цього кандидата агітаційна кампанія стартувала 5 січня.

Положення Закону України «Про вибори Президента України» наділяють кандидатів у президенти значними за переліком і різноманітними засобами здійснення агітації, які поєднує одна спільна вимога – агітація не повинна суперечити вимогам Конституції України та законів.

І все б здавалось просто, однак трапляються й незвичні випадки. Офіційні спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА відслідковують дотримання кандидатами на пост Президента України вимог законності при проведенні агітаційних кампаній. Вони виявили, що зареєстрований кандидат Ігор Шевченко застосовує технології зі збору персональних даних виборців, які можуть містити ознаки сумнівної законності.

На своїй персональній сторінці у мережі Facebook кандидат на пост Президента Ігор Шевченко зазначив, що вирішив відшукати собі дружину. А допомогти у цьому йому зголосилась журналістка Ярослава Коба.

11.01.2019 Igor Shevchenko

На своїй сторінці журналістка розповіла, що відбір потенційної дружини буде проводитись у форматі телевізійного та інтернет-шоу «Дружина для Президента».

11.01.2019 Igor Shevchenko show

На сайті кандидата на пост Президента жінок, які бажають взяти участь у шоу, закликають заповнити анкету. На сторінці анкети необмежене коло осіб, які виявляють прихильність до кандидата, можуть ввести свої персональні данні, зокрема ПІБ, дату народження, номер телефону, e-mail, місто, район, область проживання тощо.

11.01.2019 Igor Shevchenko anketa

Відповідно до положень Закону України «Про захист персональних даних» підставою для збору та обробки персональних даних є згода суб’єкта персональних даних на обробку його персональних даних. Така згода суб’єкта персональних даних – добровільне волевиявлення фізичної особи щодо надання дозволу на обробку її персональних даних відповідно до сформульованої мети їх обробки, висловлене у письмовій формі або у формі, що дає змогу зробити висновок про надання згоди. 

Проте таку згоду в осіб, які заповнюють анкету за посиланням, зазначаючи свої персональні данні, не просять надати, що містить ознаки порушення норм щодо збирання та накопичення персональних даних фізичних осіб.

Яким чином будуть використані ці дані, де вони будуть зберігатись та кому передаватись без згоди їх власників – невідомо. Однак, враховуючи те, що це суперечить закону та здійснюється під гаслами агітаційної кампанії кандидата на пост Президента Ігоря Шевченка, виникають обґрунтовані сумніви щодо законності цих дій.

 

Підготовлено в рамках проєкту “Виборча реформа задля посилення впливу агентів змін та підтримки публічного діалогу”, який реалізує Громадянська мережа ОПОРА за підтримки ЄС ombudsman.oporaua.org/about_project