У Бродівському районі представники Радикальної партії Олега Ляшка роздавали різдвяні подарунки. Про це повідомила у своєму профілі у Facebook депутатка Бродівської районної ради від Радикальної партії Андріана Дудчак.

«Щиро дякуємо Олег Ляшко та Віра Підгрушна (заступниця голови Бродівської райради - прим. авт.) за подарунки до Різдва Христового для учасників АТО с. Голосковичі! Нехай у кожній родині та у нашій Україні панує мир та спокій!!!!” - 5 січня депутатка Бродівської районної ради Андріана Дудчак написала у своєму профілі.

У своєму дописі Дудчак опублікувала фото людей із пакунками солодощів та календарями з написом: «Ляшко 2019. Народний президент».

8.01.19 Lviv prntscr komanda lashka vitaje simji vojiniv ato

Того ж дня у профілі депутатки з'явилися світлини з підписом: «Привітання з Різдвом Христовим від Лідера Радикальної Партії Олега Ляшка!». На одній з них продавщиця магазину тримає календарі з написом «Ляшко 2019. Народний президент» та іншу друковану продукцію Радикальної партії. На іншому знімку в приміщенні магазину, на столі біля ялинки, лежать газети «Слово Ляшка» та календарі. Ще на одному фото жінка з пакетом продуктів, імовірно, відвідувачка магазину, тримає календар і листівки зі стилізованим написом «Ляшко». 

8.01.19 Lviv u magazyni gazety ta kalendari Liashka

Підпис: Фото з профілю Андріани Дудчак у Facebook

Нагадаємо, подібні випадки Громадянська мережа ОПОРА фіксувала і раніше. Зокрема, 19 грудня голова Львівської міської організації Радикальної партії Олега Ляшка Володимир Марусяк разом з головою Сколівської районної організації партії Анною Пославською передали солодощі дітям та самотнім людям похилого віку, які мешкають у селі Задільське Сколівського району. На сторінці львівського осередку Радикальної партії у Facebook тоді повідомляли, що «всього було подаровано 171 подарунок вагою понад 1 кг кожний».

Зазначимо, ціни на пакунки солодощів у новорічний сезон коливаються від 50 до 200 гривень залежно від ваги та наповнення пакунків.

Радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА пояснює, що доки лідер Радикальної партії Олег Ляшко не зареєстрований Центральною виборчою комісією як кандидат на пост Президента, про підкуп виборців не йдеться, а подібні дії команди Ляшка слід трактувати як дочасну агітацію. Водночас юристка зауважує, що з досвіду попередніх виборів, партії зараз намагатимуться максимально використати для піару період до реєстрації висунутого ними кандидата на пост Президента, доки ні вони, ні їхній потенційний кандидат не є суб'єктами виборчого процесу. Відповідно, на них не діють обмеження, які встановлює для суб'єктів виборчого процесу Закон «Про вибори Президента України».

«Таку діяльність потенційних кандидатів та партій, які їх висуватимуть, не можна вважати доброчесною, оскільки створені нерівні можливості вже зареєстрованого кандидата поряд  із незареєстрованим, адже для першого вже діє безліч законодавчих обмежень та вимог, а для другого ніяких обмежень для агітації та підкупу», — зазначає юристка.

Нагадаємо, відповідно до частини 6 статті 64 ЗУ «Про вибори Президента України»:

«Забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей. Така передвиборна агітація або надання виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата або згадуванням його імені, вважається підкупом виборців, зазначеним у пункті 1 частини третьої статті 56 цього Закону».

За коментарями звертайтесь:

e-mail: [email protected]

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)