Мешканці містечка Оксфорд уже звикли голосувати за допомогою електронних бюлетенів, проте для нас це стало справжньою дивовижею. Здивували також відсутність виборчих порушень та висока явка виборців у окрузі. До прикладу, за підсумками проміжних виборів у окрузі Гамільтон участь у голосуванні взяли майже 56% зареєстрованих виборців, а назагал у Огайо проголосували понад 54% виборців.

Завдяки участі в навчальній програмі «OpenWorld» нам вдалося побачити, як відбувається виборчий процес у Сполучених Штатах Америки.

Виборчі дільниці в Огайо відчинили двері для голосування 6 листопада о 06:30. Проголосувати можна було до 19:30. Як нам розповіли на одній із дільниць, час на волевиявлення кожен штат встановлює на власний розсуд, наприклад, у Кентуккі голосували до 18:30.

Проголосувати можна було до 19:30

Ми мали нагоду відвідати виборчу дільницю у містечку Оксфорд. У просторій залі розташовані робочі місця членів комісії та кілька рядів машин для голосування.

До речі, організовує вибори муніципалітет. Охочі стати членами комісії самі подають свої кандидатури на розгляд. Для майбутніх членів комісії влаштовують тренінги. Працюють виборчі комісії не безкоштовно, однак оплата праці зовсім невелика за американськими мірками.

Як правило, ті, хто працюють у виборчій комісіях, голосують завчасно, бо не можуть цього зробити під час роботи у день виборів.

Виборець у Оксфорді одразу підходить до членів комісії, які перевіряють його дані у реєстрі виборців та кодують йому картку, за допомогою якої він зможе проголосувати у спеціальній машині. Біля кожного пристрою для кодування карток сидять по двоє членів комісії – прихильник республіканців і прихильник демократів.

Із запрограмованою карткою виборець вирушає до машини для голосування. Вставляє картку в спеціальний отвір і голосує електронним бюлетенем. Здебільшого машини для голосування обладнані ще й отвором для навушників – це для того, щоб люди з вадами слуху могли скористатися звуковими підказками.

Місце в машині, де розташовується карта пам’яті, опломбовується. Непомітно зняти пломбу практично неможливо. Проте дані голосування записуються не лише на карту пам’яті, але й на паперову стрічку, яка також захищена від стороннього втручання.

Проголосувавши, виборець повертає закодовану для нього картку. Після чого її можуть використовувати для закодовування під іншого виборця повторно.

Треба сказати, що машини для голосування не під’єднані до Інтернету.  Таким чином результати волевиявлення захищають від атак із мережі.

Багато людей користується можливістю проголосувати наперед

Водночас не всі виборці голосують за допомогою машин для голосування. На дільниці є також паперові бюлетені та місця, пристосовані для голосування такими бюлетенями. Паперовий бюлетень використовують тоді, коли інформація про виборця, наявна в реєстрі виборців, зазнала якихось змін, наприклад, змінилася адреса особи.

Паперові бюлетені суворо обліковуються, вони пронумеровані. Після голосування такі бюлетені запечатують у спеціальний конверт та вкидають до урни. При підрахунку голосів кожен такий бюлетень уважно вивчатимуть: перевірятимуть особу, зазначену на конверті, у реєстрі виборців, звірятимуть її ідентифікаційний код, підпис.

Явка виборців – майже 56%

Цікаво, що одним бюлетенем люди голосують за кандидатури на різні виборні посади: за губернатора, сенатора, аудитора штату, суддів тощо, а до того ж – за місцеві ініціативи, наприклад, впровадження локальних податків.

Для виборців, що не можуть прийти на дільницю, у день виборів організовують голосування вдома. Крім того, є можливість надіслати бюлетень зі своїм волевиявленням поштою. Саме так, зокрема, голосують ті, хто відбуває покарання у місцях позбавлення волі за нетяжкі злочини, адже тут не організовують виборчих дільниць у колоніях, як в Україні. До слова, особи, покарані за тяжкі злочини не мають права голосу.

За словами членів виборчої комісії в Оксфорді, багато людей користується можливістю проголосувати наперед, та все ж більшість приходить на дільницю в день голосування.

Члени виборчої комісії кажуть, що вже давно не фіксували виборчих порушень під час голосування і хизуються тим, що штат дуже дисциплінований.

Після голосування карти пам’яті, а також паперові рулони з інформацією виймають з машин і відвозять до окружної виборчої комісії – там спершу підраховують результати попереднього голосування,  а відтак зчитують інформацію з карток. Для зчитування використовують звичайні комп’ютери зі спеціальним програмним забезпеченням. Вони також не під’єднані до Всесвітньої павутини. Відповідно до їхніх вимог приміщення окружної комісії, де відбувається підрахунок голосів, має бути доступне для огляду, тому воно за склом. А в жовтій урні – паперові бюлетені. До речі, систему для голосування, програмне забезпечення кожен штат обирає на власний розсуд.

22 11 2018 blog Bankova golosuvannia v Ohio okruzhna komisiya 1

22 11 2018 blog Bankova golosuvannia v Ohio okruzhna komisiya 2

22 11 2018 blog Bankova golosuvannia v Ohio okruzhna komisiya 3

22 11 2018 blog Bankova golosuvannia v Ohio okruzhna komisiya 4

22 11 2018 blog Bankova golosuvannia v Ohio okruzhna komisiya 5

Як розповіли у виборчій комісії округу Гамільтон, що налічує 559 виборчих дільниць, на проміжних виборах тут проголосувало близько 328 тисяч осіб, з них лише 85 тисяч – завчасно. Цьогоріч, кажуть, надзвичайно висока явка виборців – майже 56%. Стільки охочих проголосувати не пам’ятають із 80-х років минулого століття.

Багато виборців, які вже взяли участь в голосуванні, чіпляють на одяг наліпку з написом «Я проголосував» і дуже пишаються тим, що уже зробили свій вибір.