Спостерігачів ОПОРИ не допустили на засідання ДВК у селі Пасіки-Зубрицькі Давидівської громади. Спочатку представникам ОПОРИ фізично завадив невідомий чоловік, що представився комунальником, далі рішення не впускати на дільницю прийняли члени комісії. Інцидент трапився на дільниці №460961 – тій самій, де було зафіксовано присутність голови Львівської міської виборчої комісії Ігора Сліпецького як офіційного спостерігача. Власне, за час, поки представники ОПОРИ давали поліції пояснення щодо цієї ситуації, настала 20:00 – час закінчення голосування. Опісля двері дільниці, що знаходиться у будівлі місцевої школи, зачинили на ключ.

Спостерігачі ОПОРИ, після закінчення спілкування із правоохоронцями, мали намір ввійти до приміщення на підсумкове засідання комісії. Втім, на заваді став невідомий чоловік, який представився працівником комунального підприємства, що охороняє будівлю школи. Невідомий чоловік фізично завадив ввійти в приміщення на вході до дільниці, а пізніше і на боковому вході, де знаходився правоохоронець. При цьому чоловік з кимось говорив по телефону і пояснював, що спостерігачів не треба впускати. Опісля спостерігачам ОПОРИ повідомили, що нібито члени комісії проголосували, аби на дільницю нікого не впускати після часу закінчення голосування – 20:00. До бокового входу, де знаходилися представники ОПОРИ, почали підходити особи, які представилися журналістами (при перевірці посвідчень виявлено, що термін дії одного закінчується 20 грудня, а інше - не було підписане) та навіть радником губернатора. Усі ці особи стверджували, що опорівці не мають права перебувати на підсумковому засіданні.

Спостерігачі ОПОРИ змушені були за фактом інциденту викликати поліцію, аби повідомити про потенційне порушення Закону, а саме – фізичне перешкоджання офіційному спостерігачу бути присутнім на засіданні дільничної виборчої комісії.

ОПОРА констатує: згідно з частиною 16 статті 77 Закону України «Про місцеві вибори» після виходу з приміщення для голосування останнього виборця приміщення зачиняється і в ньому залишаються тільки члени виборчої комісії та особи, які згідно з цим Законом мають право бути присутніми на засіданні виборчої комісії. У частині 9 пункту 6 статті 66 цього ж Закону чітко вказано, що офіційний спостерігач від громадської організації має право бути присутнім на засіданнях дільничних виборчих комісій. Чинне законодавство не передбачає заборони на вхід після 20:00 осіб, наділених правом перебування на підсумковому засіданні Водночас як свідчить практика, нерідко виборчі комісії тлумачать вимоги законодавства на свій лад і не впускають на засідання тих, хто має право там перебувати. Згідно з статтею 157 Кримінального Кодексу України, за перешкоджання діяльності офіційного спостерігача при виконанні ними своїх повноважень караються обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк.

За коментарями звертайтеся:
Наталія Радиш,
координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Львівській області
тел. 097 640 77 90

У разі виявлення порушень виборчого процесу звертайтесь за телефоном гарячої лінії:

044 591 44 44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

Веб-сайтФейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 11 та 18 грудня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.